100 rodzajów mąki
Babcine pierogi wykonane z mąki pszennej czy naleśniki z mąki gryczanej bez mleka?
Kiedyś łatwo dostępny i znany był nam tylko jeden rodzaj mąki. Mąką pszenna.
Dziś ten wybór jest o wiele większy bo oprócz mąki gryczanej, orkiszowej czy tez owsianej znajdziemy na półkach sklepowych też takie produkty jak mąka migdałowa czy chociażby mąka kokosowa. Rożni je wiele struktura, konsystencja; Część z nich będzie idealna do wykonania słodkich deserów tj. ciast i różnego rodzaju wypieków inne świetnie sprawdzą się podczas wykonywania dań słonych. Niektóre (np. mąka kokosowa) możemy jeść na surowo lecz większość z nich wymaga obróbki.
Istotną różnicą jaka charakteryzuje te wszystkie mąki jest indeks glikemiczny (IG) oraz zawartość glutenu. W dzisiejszych czasach sporo osób z przyczyn zdrowotnych musiało zrezygnować z dań o wysokim indeksie glikemicznym, a co za tym idzie z mąki pszennej. Na szczęście nie wymaga to usuwania z menu ulubionych dań, mąkę bowiem tą można zastąpić dowolną inna o niższym indeksie glikemicznym i dalej cieszyć się swoimi przysmakami. Podobnie wygląda sprawa u osób z celiakią czyli nietolerancją glutenu. Wybór mąk jest na tyle duży, iż każdy może dobrać ten biały sypki proszek pod swoje potrzeby.
Najnowsze komentarze