Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Najnowszy wsad do komputerka pokładowego na ATMEGA32 V5.11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szymon
Rozpoczyna


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 36
Skąd: WIELUŃ

PostWysłany: Sro Maj 27, 2009 7:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie zdażyło się to na ekranie gdzie wyświetlane są obie temperatury, naciskanie dwóch skrajnych przełączników nic nie dawało, natomiast po naciśnięciu przyciusku,,tego go zatwierdzania (jak enter)" komp przeszedł do meny ,,kasowanie" i z tego menu mogłem już się poruszać po wszystkich opcjach komputera.
_________________
ROVER 200 1.4 16V + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Sro Maj 27, 2009 8:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wgrywałem wielokrotnie i może dwa razy cos tam z błędem sie wgrało. Pozostałe razy były bezbłędne.

Po poprawnym wgraniu programu przez jakies 100km program działa poprawnie, po tym odcinku drogi ekran zawiesza sie na pokolo 1 minute a nastepnie przełączanie menu trwa 2 minuty.

Już kupiłem u ciebie nowy procesor at32. Jak możesz to zaprogramuj w nim najnowszy wsad 5.11
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Sro Maj 27, 2009 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie mam tak sam problem.

Nakreciłem krotki filmik obrazujacy problem.

Film znajduje sie pod adresem:

http://picasaweb.google.pl/KrzysztofKrzysciak/Pulpit?authkey=Gv1sRgCLPIkdWRrsy20QE#5340447878552765586

Wyglada to tak jakby komuter mial jakies syfy lub przepelniona pamiec
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Maj 27, 2009 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokonałem poprawek- prosił bym o sprawdzenie czy opisywany problem nadal występuje.


program do pobranie spod tego samego linka co poprzednio

Z góry dziekuje za pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdze w trasie kraków warszawa.

Jeszczejedno pytanie. Mam obecnie skalidrowany VSS na wartosc 2545 jednak na 100KM przekłamuje mi wskazanie o 1km.

Czy wartość czujnika drogi jest proporcjonalna??

Tzn jezeli zmniejsze ja o ok 250 jednostek to odczyt powinien być ok?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem nie zniknal.

Wystepuje tylko jak kolejnym menu jest podwojna temperatura

http://picasaweb.google.pl/KrzysztofKrzysciak/Pulpit?authkey=Gv1sRgCLPIkdWRrsy20QE#5340861619404225442
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SKALAR15
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 18
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 8:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

U mnie występuje ten sam problem,blokuje się na menu z podwójną temperaturą Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 8:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokonałem poprawki- chyba znalazłem problem (jeden znak źle wklepany z klawiatury Smile )
Mam nadzieje, że to już rozwiąże probem.

Program do pobranie jak zwykle z linku na początku posta.



Prosze o testy i sprawdzenie poprawności
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
mac2_l
Nowy


Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 4

PostWysłany: Pią Maj 29, 2009 7:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może by w nowej wersji umieścić dawno zapowiadany woltomierz? – mógł by być wyłączany z poziomu menu – może niewielu osobą jest potrzebny ale ja np. używam auta terenowego, często w błocie i zdarza się że alternator zastrajkuje. Miło by było gdyby woltomierz dostał alarm gdy napięcie spadnie hmm poniżej 11,5V ??
Pomysł z rezerwą mi się podoba.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SKALAR15
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 18
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią Maj 29, 2009 7:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM

Po wgraniu poprawionego softa i dzisiejszym teście wszystko jest OK. Razz .

Teraz czekam na następne softy i oczywiście na wersje 4x20 Twisted Evil .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Maj 29, 2009 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dołoże voltomierz- tezmi sie to podoba i dużo roboty nie ma Smile


A puki co chciał bym aby jeszcze kilka osób potwierdziło poprawnie działa nie programu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Maj 29, 2009 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co z moimi propozycjami?

1. poparawa wyliczania km jakie możemy przejechać na resztce paliwa w baku
2. rezerwa i alarm
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Maj 30, 2009 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SKALAR15 napisał:
...

POZDRAWIAM

PS. Może by tak coś na wyświetlacz 4x20 o który marudzę od jakiegoś czasu.ale to tak na marginesie. Embarassed

Proponuję na wyświetlacz 2 x 20 wrzucić zamiast z i w odnośnie tempertur in i out - mamy przecież 4 literki więcej.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Sob Maj 30, 2009 9:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

killer78 napisał:
a co z moimi propozycjami?

1. poparawa wyliczania km jakie możemy przejechać na resztce paliwa w baku
2. rezerwa i alarm




Hmmmm...czyżby bez echa Confused
ITP..... Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Maj 30, 2009 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyżby nikt z tych funkcji nie korzystał?
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sarenka
Nowy


Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 3

PostWysłany: Nie Maj 31, 2009 11:56 am    Temat postu: komputerek Odpowiedz z cytatem

I owszem. Popieram propozycję by ukazał się program na wyświetlacz 2x20zn, bo taki wyświetlacz mam zamontowany i jest niewykorzystany w całości. Co do woltomierza to myślę, że Rafał nad tym pracuje bo przecież poparł ten pomysł wyżej. Dobra też jest propozycja by rezerwa paliwa „wyskakiwała” na wyświetlaczu i był dodatkowy sygnał. Co prawda prawie każde autko posiada kontrolkę rezerwy ale przy możliwości (myślę, że będzie możliwość ustawienia wielkości rezerwy) ustawienia wielkości rezerwy będzie ta funkcja korzystniejsza. Myślę, że gdyby się te wszystkie propozycje nie zmieściły w pamięci to można by było zrezygnować z funkcji pomiaru przyspieszenia, bo przecież ciągle nikt pomiaru przyspieszenia nie używa (sporadycznie w celach testowych). Można też stworzyć dwa równoległe programy z pomiarem przyspieszenia i bez. Oczywiście ta propozycje jest tylko aktualna gdyby w procesorze był by problem z pamięcią. Mam jeszcze jedną propozycję (ale mam wymagania He! He!) – Mianowicie można by jeden z przekaźników uaktywniać wcześniej zaprogramowanym kodem cyfrowo-literowym, który dopiero po wpisaniu kodu uaktywniał by przekaźnik a on przez swoje styki włączał by dopiero np. pompę paliwa, zapłon czy coś innego. No i mamy dodatkowe zabezpieczenie samochodu. Jest to propozycja do dyskusji i oczywiście na miarę możliwości procesora. I jeszcze jedna dygresja. Piszemy tu różne propozycje, ale nie zapominajmy, że realizatorem jest tu Rafał i od jego woli wszystko zależy. W końcu robi to za darmo i traci swój czas, choć może nie jest tak do końca, bo jak przy naszej pomocy – propozycjach wykona dobry program to sprzeda więcej komputerków i będzie miał z tego jakieś pokrycie tej pracy.
Wiesiek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SKALAR15
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 18
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie Maj 31, 2009 1:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM

A co z tymi co mają wyświetlacz 4x20 Question .
Nie tyko 2x20 czy 2x16 koledzy Wink .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Szymon
Rozpoczyna


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 36
Skąd: WIELUŃ

PostWysłany: Pon Cze 01, 2009 7:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja już sprawdze poprawiony program z voltomierzem.
Czekamy
_________________
ROVER 200 1.4 16V + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Pon Cze 01, 2009 9:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W obecnej wersji wszystko działa poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Cze 02, 2009 8:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czekamna dalsze potwierdzenia ż snie ma problemów z programem- jełsi tak to coś dopisze dalej Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Cze 02, 2009 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jutro wkładam nowego procka i testy z najnowszym wsadem...
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mac2_l
Nowy


Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 4

PostWysłany: Pią Cze 05, 2009 7:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To w takim razie ja potwierdzę że wersja z poprawioną stacyjką jest OK.
A co do propozycji to zaproponuje średnią prędkość.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Czaszka
Nowy


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 14

PostWysłany: Pon Cze 08, 2009 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próby wykonane, opóźnienie na reakcje klawiszy pozostało, poza tym działa ok. Czy jest możliwe żeby podczas wyświetlania obu temperatur zamiast prędkości podawane było spalanie chwilowe?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Cze 09, 2009 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pracują nad wersją która będzie miał jedno w pełni konfigórowalne menu- więc będziesz mógł sobie dowolnie wybrac wyswietlane wartości Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Cze 09, 2009 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wkońcu udało się włożyć procka Atmega 32 i wgrać soft 5.11 - poprawiona stacyjka.
Zrobione dopiero 15 km, ale nic się nie wiesza, menu chodzi szybko.
Do Rafała - mam taką propozycję:
Arrow Proponuję tak zmodyfikować program, aby można było samemu konfigurować linijki wyświetlane w poszczególnych "ekranach".
Tak np. w menu konfiguracyjnym mielibyśmy ponumerowane wszystkie funkcje np.:
1) Prędkość chwilowa
2) Prędkość średnia z dnia - wiem, że jeszcze jej nie ma ale może się pojawi...
3) Prędkość maksymalna
4) Spalanie średnie
5) Spalanie chwilowe
6) Temperaturę zewn.
7) Temperaturę wewn.
Cool Przebieg dzienny
9) Przebieg od kasowania licznika
10) Spalono paliwa...
11) Pozostało paliwa w baku...
12) Na pozostałym paliwie można przejechać...
13) Wymiana oleju za...
14)....
Jeśli o czymś zapomniałem dopiszcie.
XX) Woltomierz - wiem, że go nie ma ale pewnie będzie...

Idea jest taka:
Można by samemu zaprogramować np 4 ulubione ekrany (lub więcej),
wiadomo, że w górnej linijce mieszczą się 2 funkcje i w dolnej 2 funkcje. Więc konfiguracja polegała by na tym, aby w menu dotyczącym "ulubionego ekranu 1" podać w sumie 4 funkcje - 2 na górze i 2 na dole wg przykładu:

Podaj nr 1 funkcji: 1 (Prędkość chwilowa)
Podaj nr 2 funkcji: 5 (Spalanie chwilowe)
Podaj nr 3 funkcji: 6 (Temperatura zewn.)
Podaj nr 4 funkcji: 10 (Spalono paliwa)

W ten sposób skonfigurowalibyśmy "ulubiony ekran nr 1".
Tak konfigurowalibyśmy kolejne ekrany wg własnych upodobań.
Nazewnictwo niektórych funkcji bym pozmieniał jęli się nie zmieści, zastąpił piktogramami. Np. Wymiana oleju za... napisem SERVICE: XXXkm.

Arrow Program mógłby być przygotowany na wyświetlacze 2x20 linii.
Arrow Usunąłbym kalibrację. Myślę, że kalibracja jest już nikomu nie potrzebna, a to zajmuje pamięć niepotrzebnie. Kto kupuje kompa i tak dostaje sławetną Atmegę 8 i tam jest kalibracja. Reszta to doświadczenia.
Arrow Zrezygnowałbym z pomairu przyśpieszenia - jeszcze nigdy nie korzystałem, a jak bym chciał to mam w procku Atmega 8. Przecież nikt nie mierzy przyśpieszenia codziennie.


Arrow Chętnie pomogę Rafałowi w ustawianiu MENU, tak aby było przyjazne.
Jestem w 100% pewny że NASZ komputer byłby jeszcze lepszym narzędziem dla kierowcy. I tak nie spotkałem się z lepszym urządzeniem tego typu montowanym w samochodach!!!
Tymbardziej, że poniekąd My tworzymy ten komputer - rękoma (paluszkami) Rafała oczywiście Cool
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
zawas
Nowy


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 6
Skąd: GD

PostWysłany: Sob Cze 13, 2009 12:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zrobisz również tą wersję programiku żeby działała na płytce mini v2??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Cze 13, 2009 5:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oczywiscie będzie równiez na płytkę mini
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 7:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak narazie testuję program 5.11 ze zmienioną stacyjką, wszystko OK. Raz tylko mi się komp wysypał podczas włączania silnika, ale miałem włączone wycieraczki, dmuchawę, i to pewnie gdzieś spowodowało zakłócenia. Menu pracuje szybko i się nie wiesza.


Zatem czekamy na wersję z możliwoscią konfiguracji MENU...
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kajtek
Nowy


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sro Lip 15, 2009 12:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W końcu i ja wgrałem program 5,11. Na razie wszystko jest OK. W moim przypadku brakuje mi tylko zegarka, gdyż komputerek mam zamontowany w miejscu fabrycznego zegarka. Może kiedyś Rafałku zrobisz wsad z zegarkiem. Wiem, że niektórym by się też przydał.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Bocian
Nowy


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 5

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 11:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:

Wracając do gołoledzi- może ktos podpowie- jakom temperature uważamy juz za niebezpieczną ? poniżej zera ? amoze juz zbliżenie sie do +1 stopnia to gołoledz ?- czekam na sugestie.



Fabrycznie w samochodach za graniczna temperature gololedzi ustawione sa 4 stopnie C
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group