Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z Komputerem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misiek1811
Nowy


Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 17

PostWysłany: Pon Lis 10, 2008 11:14 am    Temat postu: Problem z Komputerem Odpowiedz z cytatem

Witam
Od kilku dni mam problem z komputerem, na wyswietlaczu pokazuja sie dziwne znaki nieraz samo sie naprawi a nieraz musze odlaczyc zasilanie i dopiero dziala poprawnie ale za chwile znowu to samo prosze o pomoc jaka moze byc tego przyczyna zdjecia ponizej (sorki za jakosc zdjecia byly robione aparatem w telefonie).






Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Lis 10, 2008 8:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz najprowdopodobniej problem z połączeniem międzye wyswietlaczem a procesorem, ale spróbuj tez zaprogramowac procesor jeszcze raz.
No chyba że problem pojawia sie dopiero po odpaleniu silnika, to wtedy problemu szukaj pzy kablach od świec- ale to już było niejednokrotnie omawiane na forum, wiec poszukaj
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
misiek1811
Nowy


Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 17

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 7:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wymienilem procesor i narazie jest ok pojezdze troche i zobacze moze tamten padł i bede musial zamowic Smile a mam pytanko jak zamowie ten procek ATMEGA32 to tylko podpiac to płytki i bedzie dzialal? nic nie trzeba wgrywac? bo jakos programowanie mi nie idzie Smile . Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 8:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko przełożyć, nic nie trzeba wgrywać Smile
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
misiek1811
Nowy


Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 17

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 1:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok wielkie dzieki Smile
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
misiek1811
Nowy


Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 17

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mogą to byc jakies zakłucenia od xenonow? bo to niedziala i zaraz samo sie naprawie nie wiem proca wymienilem i to samo :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 4:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam ten sam probelm,

Odłącz czujnik temperatury i wtedy zobacz czy problem występuje.

Jeśli tak to przełóż czujnik w inne miejsce samochodu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misiek1811
Nowy


Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 17

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lizi0 napisał:
Ja mam ten sam probelm,

Odłącz czujnik temperatury i wtedy zobacz czy problem występuje.

Jeśli tak to przełóż czujnik w inne miejsce samochodu.


ok jutro odłącze i zobacze, a tez masz xenony? i tez takie objawy? bo ja wlasnie mam tam blisko przetwornicy czujnik temperatury moze i od tego Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie taka sama sytuacja. Kupiłem zestaw adaptacyjny do Xenenów. Efekt i użyteczność super (oczywiscie po wyregulowaniu).

Ja czujnik miałem pod zdezakiem z przetwornicę jakies 40 cm nad nim. Najpierw owinołem parokrotnie przetwornice folią aluminiową i podpiąłem ją (oczywiście folię) do masy na karoserii. Następnie przeniosłem czujnik temperatury troszkę dalej i jest lepiej. Teraz z powodu braku czasu nie mogę kombinować jednak chcę (nareszcie) wsadzić płytkę w plastikowe pudełko owiniete folią alu i podpiętą do masy. Taka sama rzecz chce zrobić z przewodem od czujnika.

Jak coś będziesz robił daj znać. Może razem dojdziemy z tym do porozumienia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misiek1811
Nowy


Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 17

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 10:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oki narazie odłączylem czujnik temp i jest ok pojezdze troche i zobacze jak to bedzie to to sie cos pokabinuje z tym moze jakis filtr przeciw zakłuceniowy.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 10:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie o tym myślałem, tylko tyle że nie znam się na rezystorkach, kondensatorach żeby jakiś filtr wykonać.

Może któś z forum coś pomoże.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misiek1811
Nowy


Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 17

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tez niestety sie nie znam moze ktos pomoze z uzytkownikow forum bardzo prosimy Smile
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 11:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

popieram
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misiek1811
Nowy


Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 17

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 11:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to chyba nie od czujnika bo byl odlaczony i dzis zrobilo sie tak samo moze to sa jakies zakłucenia od xenonow? moze wystarczy jakis filterek przxeciw zakłuceniowy niech ktos sie wypowie kto sie zna na tym z gory dziekuje
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 5:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kolega już raz opisywał problem ksenonów. Pomogło mu owinięcie przetwornic folia aluminiową a potem kawałkiem przewodu nieizolowanego i podłączenie tego do masy pojazdu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Pon Lis 17, 2008 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj troszke pobawilem sie tym problemem ktory jest poruszony w tym temacie.

Rafał, zakłucenia wywolane od układu xenonow powodoja ze na wyswietlaczu przewija sie tekst programu jaki wgrany jest na procesor. Oczywiscie nie wszystko jest czytelne ale np. zmienn spalania=........

To tylko przykład, jeśli spedzić wiecej czasu to mozna trzoche kodu przeczytac.

Rafał, czy da sie cos z tym zrobic. Nie da sie zastosowac jakiegos filtra??
U mnie zakłucenia ida do czujnika temperatury a raczej od przewodu do czujnika. Dodam ze przewod jest ekranowany.


Nie wiem jak wyglada kod do odcztu tenteratury ale moze delikatan modyfikacja cos pomoze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lis 18, 2008 2:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wyswietlanie przypadkowych znaków nie ma nic wspólnego z samym programem.No i niestety nic tu nie pomoze zmiana programu.

Już ktoś rozwiązalproblemksenonów,więc po cokombinowac dalej jak rozwiązanie istnieje. Niestety bylejekie ksenony beda robic takie zakłucenia i nic tego nie wyeleminuje- swojadrogą dziwne że sa dopuszczone dosprzedazy jeśli emituja takie zakłucenia- aletoosobna sprawa.

Tak więc proponuje stosowac ekranowanie przetwornicy i nie kombinowacbo niema sensu skoro topomaga
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Wto Lis 18, 2008 3:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi sie ze chodzi o moj problem ktory już kiedys poruszyłem.

Zaekranowałem przetwornice jednak po wiekszej zabawie i zbliżaniu się do czujnika temperatury ekran wariuje. Po umieszczeniu czujnika w odległości min 80cm od przetwornic jest ok.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lis 18, 2008 8:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to problem mamy rozwiązany !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group