Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

do testowania przycisków

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czyzak
Nowy


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 8

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 10:30 pm    Temat postu: do testowania przycisków Odpowiedz z cytatem

Witam, dawno się nie bawiłem płytką i zgubiłem kartkę ze schematem i wyprowadzeniami... Mógłby mi ktoś napisac na jakich portach są te 3 przyciski i przekaźniki? Dodatkowo jakby można prosi to chciałbym szablon taki by mi pokazano jak zrobi, żeby z instrukcji IF po naciśnięciu każdego z przycisków wyskoczyło pod jakąś etykietę. Da się zrobic?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Cze 26, 2008 8:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cały opis masz na płycie CD w plkiku worda
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
czyzak
Nowy


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 8

PostWysłany: Czw Cze 26, 2008 8:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

płytki też już niestety nie mam, gdzieś się zgubiła. Więc poda mi to ktoś?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Cze 26, 2008 9:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bez płytki to nie bardzo masens, napisz do mnie na maila napisz kiedy kupoiwałeś zapłacisz za wysyłke a ja Ci wyśle nowa płytke CD i po sprawie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
czyzak
Nowy


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 8

PostWysłany: Czw Cze 26, 2008 10:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie no poradzę sobie bez płytki, kiedyś już programowałem przecież tą płytkę w bascomie, tyle że nie mam adresów przycisków i przekaźników. Naprawdę nikt mi nie wklei tych 6 pinów tutaj? :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Cze 26, 2008 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

- złącze 1 wire – uniwersalne złącze podłączone do PD1

- złącze wyswietlacza standardowe w programie BASCOM należy wkleić configurację nastepującą.:


-złącze SDA i SCL standardowe do podłączenia szyny I2C
SCL podłączone do PC5 (poracuje również jako wejście przetwornika ADC5 !!!)
SDA podłączone do PC4 (poracuje również jako wejście przetwornika ADC4 !!!)

- złącze ADC (wejście przetwormika A/C)
IN 1 podłączony do PC0 (ADC0)
IN 2 podłączony do PC1 (ADC1)
IN 3 podłączony do PC2 (ADC2)
IN 4 podłączony do PC3 (ADC3)


- wejścia do których sa podłączone SWICZE s1, s2, s3

gdzie S1 podłączony do PB3
gdzie S2 podłączony do PB4
gdzie S3 podłączony do PB5

- wyjścia do których sa podłączone przekażnki sa uruchamiane stanem wysokim- logiczne „1”

gdzie PK1 podłączony do PB1
gdzie PK2 podłączony do PB2
gdzie PK3 podłączony do PD0

- wyjście uniwersalne OUT1 obciążalność max 0,5 A wyjście PB0- uruchamiane stanem wysokim (można do niego podłączyć kolejny przekaznik)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group