Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z aktulaizacja oprogramowania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
steven
Nowy


Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 5

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 2:07 pm    Temat postu: Problem z aktulaizacja oprogramowania Odpowiedz z cytatem

Witam

Kupiłem, założyłem, skalibrowałem. Przyszedł czas na wgranie nowego oprogramowania - ver. 2 lub 3, jeszcze nie wiem... Kabelek sam zrobiłem ale wg schematu i sprawdzajac miernikiem; powinien działać. Po podłączeniu płytki do komputera i podłączeniu zasilania do płytki, głośniczek zaczyna pikać. Po uruchomieniu oprogramowania postepuje wg instrukcji, i naciskając "program manual" wyskakuje komunikat Could not identufy chip with ID ..... mogę nacisnąć tylko "OK" potem wyskakuje drugi: selected chip and target chip do not match AT90..... mogę też nacisnąć ok. Następnie nie ma problemu ze zgraniem eepromu ale prubując wgrac nowy flash rom pojawia sie okienko writing i trwa z 5 minut, dłużej nie czekałem... Wersja Bascom 1.1.81. serial DEMO. W czym może być wina...


Acha zamontowałem to do mazdy 626 GD 89' 2.0i 90KM nie znalazłem impulsu prędkości, ale założyłem hallotron ... wszystko opiszę wraz ze zdjęciami jak go zaktualizuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zagrycha
Nowy


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 22
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 2:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prawdopodobnie nie masz dobrze podłaczonego 12V do plytki podczas programowania, u mnie jak zapomne podłaczyc wyskakuje to samo

aha i jaki maz system? jak xp to z sp2 czy bez, u mnie na xp wogle bascom nie chodzi, jedynie pod 98 moge programowac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
steven
Nowy


Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 5

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 4:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam XP z SP2 i to nawet oryginała... ze wszystkimi updatami... ale dzieki za podpowiedz sprawdze po 1. na windowsie, po drugie jak podlaczam w domu podlaczalem pod zasilacz moze juz wiekowy i cos kopsał... teraz pod aku podlacze i sprawdze. Dam znać ale dopiero we wtorek bo teraz czasu brak...

Dziękuję za pomoc Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zagrycha
Nowy


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 22
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

majlepiej wziasc 12 z zasilacza komputera, z wtyczki ktora podlaczasz do dysku, napewno sa jakies wolne, tylko uwazaj na zwarcie, bo kapsnie zasilacz:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
steven
Nowy


Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 5

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja nie bralem tego pod uwage, bo ogolnie to jak podepne zasilanie to dziala mi plytka a jak podepne pod komputer to dopiero zaczyna pikac i ten kompunikat w programie... a ze jest stabilizator to tak jakby obojetne czy to jest 6v czy 24v ale moze rzeczywiscie musi byc do programowania okolo 12;) albo to windows Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zasilanie płytki ma być od 7 do maksymalnie 24 V jednak ja zalecam nie wiecej niż 12 ze względu na to iż przy wyższym napieciu stabilizator sie grzeje


Opis aktualizacjioprogramowania jest na płycie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:
jednak ja zalecam nie wiecej niż 12 ze względu na to iż przy wyższym napieciu stabilizator sie grzeje

Radiator załatwia sprawę :d
U mnie nie wiem dlaczego, po podpięciu oświetlenia w innym LCD, temp. Stabilizatora bez radiatora podskakuje tak że jajka można by na nim smażyć. Jak podłączyłem lm35 na niego pokazało 130st!
Ale radiator miedziany radzi sobie rewelacyjnie 35-45st
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Twoj nowy wyswietlacz pobiera za duży prąd, trzeba na to zwracac uwagę przy zakupie wyswietlacza bo rozżut jest gigantyczny!

W pdf-ie jest napewno maksymalny prąd wyswietlacza więc w razie cetgo możesz go ograniczyć zmieniając rezytor R-podsw (po prawej u dołu na wieksza wartość

Prąd obliczysz z prawa OHMA I=U/R

Jako u przyjmij 4,5V a nie 5 bo jest spadem na uln-ie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
steven
Nowy


Dołączył: 17 Lis 2007
Posty: 5

PostWysłany: Nie Lis 18, 2007 4:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

>>rafal - Site Admin
>>Opis aktualizacjioprogramowania jest na płycie


Wiem, że opis jest na płycie, ale nie działa!! Jak już pisałem wcześniej i jutro sprawdzę czy to może być wina windowsa XP, jak już ktoś mi podpowiedział...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Lis 18, 2007 5:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jam mam windowsa XP i problemu żdnego

Napisz może jakiego programatora uzywasz no i jaki to komputer ? lptop czy stacjonarny

jak laptop to musisz miec progrsamator stk200/stk300

Oczywiscie rodzaj programatora musisz mieć wybrany w konfigóracji

Priorytetową sprawą zanim zaczniesz programować z BASCOM jest zainstalowanie w windownie na porcie LPT dowolnej drukarki i ustawienie jej jeko drukarki domyslnej- taki jest wymóg programu

nie wystarczy drukarka USB

Po tym uruchomisz system ponownie i ma działać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
slawq96
Nowy


Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 6
Skąd: Łomża

PostWysłany: Sro Gru 12, 2007 1:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

mam pytanie odnosnie portu LPT, otoz na schemacie portu nie ma opornika a w instrukcji jest napisane by wlutowac go.... chodzi o 47k.

czyli co?

ma on byc czy nie?

pozdrawiam...

ps.

komp zainstalowany w Almerce n15 Smile
pora na zmiane wersji...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Gru 12, 2007 7:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jak pisałem na PRV

Opornik ma być połączony miedzy +5V a reset- zapobiega to resetowaniu sie układu w warunkach silnych zakłuceń np samochód
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group