Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Hallotron-problem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 11:16 pm    Temat postu: Hallotron-problem Odpowiedz z cytatem

witam Panowie
podłączyłem sobie komputerek na stole i podpiołem do niego czujnik hallotronowy żeby sprawdzić czy będzie pokazywał impulsy Vss/
I się okazuje że przesuwając magnesem zmieniają się wskazania spalania? a nie prędkosci.
Przeszedłem nawet do konfiguracji aby zobaczyć czy zlicza impulsy VSS
niestety zlicza ale impulsy wtrysku.
ps
do płytki jest tylko podpięty hall-IN4 i nic więcej
tak ma być czy cos jest źle Confused
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 10:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przecież schemata podłaączenia masz na płycie, ale znów pojawia sie problem "podłączyłema na stole--- i nie działa"

Byłoi to już kilkadziesiąt razy chyba na forum wiec nie będe się znów rozpisywał- poczytak
\Pisałem też nie kombinujecie z podłanczaniem na stole
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 8:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to może inaczej
komputerki kupiłem dwa
jeden już jeździ w aucie - i ma się bardzo dobrze Laughing
a drugi kupiłem własnie do kombinowania na stole/nauki/itp...
zresztą spełnić warunki które potrzebuje komputerek na stole a które panują w aucie nie jest takie trudne Wink
..........
dlatego pytam z ciekawosci czemu tak się dzieje jak opisałem w pierwszym poscie
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myślaem że jesteś jednym z tych którzy podłanczają zasilanie i za 10 minut poiszą, że komputerj jest zepsuty Smile

Moze tak sie dziać bo nie masz może podłączonego układu dopasowującego, lub nie skalibrowany układ, czyli impulsy wtrysku bliskie zera
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieje się tak pewnie dlatego, że nie masz podpiętego wtrsyku, a co za tym idzie masz cały czas stan wysoki na tym porcie. Rafał pisał, że sprawdza ten port z częstotliwością 15kHz, czyli wychidzi na to, że wtrysk jest cały czas otwarty. Spróbuj podać "0" na ten port.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok dzienki
sprawdze z podpiętym wtryskiem
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 11:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

za nic nie mogę odczytać wskazań Vss Sad
wtrysk podpiołem zlicza impulsy jak należy
a z Vss mam problem
hall sprawny na 100% /przejscia z IN4 do procka ok
nawet procka podmieniłem i kicha
program zachowuje się normalnie
...................
ogólnie nie za bardzo jest gdzie zrobić błąd
na co jeszcze zwrócic uwagę
może źle zaprogramowany procek sam nie wiem
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 11:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A której płytki używasz: tej dedykowanej pod komputer pokładowy z 2 przekaźnikami czy tej uniwersalnej z 3'ma? Jeżeli tej drugiej to musisz ją nieco przerobić (zamienić między sobą dwa piny)
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 11:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dedykowana z przerobionym prockiem
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 11:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A o jakiej przeróbce mowa?
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.


Ostatnio zmieniony przez PiKuŚ dnia Wto Mar 25, 2008 11:58 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 11:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znaczy kupiłem z przerobionym prockiem czyli nogi ma juz zamienione
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 12:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A spróbuj zasymulować hallotron np. klawiszem (czyli zamiast hallotronu podepnij przycisk)
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 8:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próba z przyciskiem nic nie dała.
Praktycznie hall wysyła impulsy tylko wtedy jak IN3 wisi w powietrzu
(nie podłączony nigdzie)
ale wtedy wskazania są tylko dla spalania a przy kalibracji dla"w" czyli liczy impulsy wtrysku
W innym przypadku jak wtyskiwacz podłącze to IN4 nie reaguje ani na przycisk ani na halla
...............................
tak sobie pomyślałem może by napisać jakiś krótki programik żeby sprawdzić ten port czy zachowuje się poprawnie
ale tego to ja na razie niestety nie potrafie Sad
...............................
chyba że jeszcze są jakieś inne metody na sprawdzenie
pomocy plizzzzz Very Happy
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 10:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no tak, ale jak podinasz hallotron to rozumie że już nie dałeś żadnych oporników, tak ak do normalnego czujnika drogi, podłanczasz wyjście hallotronu do wejścia komputerka, oczywiście ie zapominaj żeby miedzy wyjściem halla a + 5 V podłączyć rezystor 2,2 K, tak jak jest to na rysunku, który dokładam w komplecie rysunek jest w katalodu "komputer bez wtrysku" czy jakoś tak tam jest sposób podpięcia hallotronu
Ale możesz oczywiscie spróbowac jak Ci koledzy mówili zrób tak:


między in3 a + 5 V podłącz oporniczek 47 K i do tego miedzy in3 a mase podłącz jakiś swicz (zwieracz) i teraz jak wejdziesz w tryb kalibracji i jak będziesz przyciskał ten prezycisk co go podłąxczyłeś to ma Ci przybywac impulsów drogi, pin in3 nie może być w powietrzu.

A jełśi Ci to nie zadziała to jedyne wytłumaczenie to takie że uwaliłes w jakiś sposób procesor Sad na przykład podłączyłeś bez układu dopasowującego i posżło na tom noge 12 V)

Jak masz sprawny procek to według mojego opisu ma działać

Napisz czy pomoglo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jednak był uwalony procesor,kupiłem nowy i wsio działa
ten co podmieniłem wczoraj tez okazał sie walnięty
sory że zawracałem głowe Embarassed
..................................
mam jeszcze jedna sprawe:
montuje teraz komputerek do auta NISSAN Primera P10
w liczniku ma czujnik dwu przewodowy
niewiem dokładnie czy to jest hall czy kontaktron
na tych przewodach jest
1.masa
2.zasilanie i sygnał/zasilanie około3.3V z ECM

jak mu odłacze to zasilanie i pokręce licznikiem to zwiera do masy
ale do tego drugiego czyli sygnałowego podpiąc się nie moge bo z ECM jest nanim przebieg prostokątny który liczy impulsy cały czas(nawet jak auto stoi) oczywiście silnik pracuje


jak do tego podejść/nie stosując halla dodatkowego
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw Mar 27, 2008 6:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wg. mnie znalazłeś kabelki od obrotomierza - skoro na postoju, ale przy włączonym silniku podaje sygnał -a le może się mylę - jak rafal dopisze program obrotomierza - to się wtedy przyda taki sygnał
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Pią Mar 28, 2008 9:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sygnał z obroromierza idzie z całkiem innego pinu z ECM
ale zrobiłem tak:
w liczniku mam czujnik 2-przewodowy
1 masa
2 zwiera do masy podczas kręcenia licznikiem - który oryginalnie jest podpięty do ECM na którym jak pisałem wcześniej jest 3.3v ,ale na tą chwile jest on odcięty
i właśnie ten przewód który zwiera do masy podczas kręcenia licznikiem podłączyłem bespośrednio do IN4 (bez układu dopasowującego)
dodatkowo podłączyłem jeszcze do IN4 /5v przez 47k (jak sugerował "rafal"

układ wydaje mi się działa poprawnie - prędkość pokazuje poprawnie/liczy impulsy Vss

wgrałem na próbe EPROM od Nubiry i narazie jest cacy Smile

i teraz pytanie :
czy tak może być czy te 5v z 47k jest potrzebne Question
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Mar 28, 2008 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak tam wychodza impulsy 3,3V to nie ma sensu dokładac układu dopasowującego bo jedgo sie daje jak sie podłanczasz do 12V instalacji., Ale dla pewności, żeby procka nie uwalić daj sobie od tego czujnika opornik 1 Kom do wejścia kompouterka i jednocześnie do wejścia komputerka diode zenera 5,1V paskiem w strone wejścia procesora drugą stroną do masy.
Ale swoją drogą dziwna sprawa że montują cos co potem jest do nieczego nie podłączone Smile, chyba że potam w jakis innych wersjach do czegoś wykozystują Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Pią Mar 28, 2008 10:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy się dobrze rozumiemy:
te 3.3v nie jest podłączone ,jest odcięty i narazie nie mam zamiaru go podłanczać

do IN4 mam podpięty bespośrednio przewód który podczas kręcenia licznikiem zwiera do masy

i pytanie czy tak zostawić czy tak jak na rysunku Very Happy
czy z tym 1Kom i zenerką jak pisałeś wcześniej

[/url]
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Mar 28, 2008 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

takl musisz dawac te 5 V przez opornik bo inaczej nie zadziała
tylko co to jest za czujnik ? bo jak hallotrpn to no do końca działa jak opisujesz
tak może działąc tylko kontrakton, ale to jest mechaniczny zwieracz i nie nadąży ci pokazywac prędkośc

Jak sie czujnik zwiera do masy do dobrze, ale jaki em anapięcie w stanie wysokim ?
bo jak wiecej niż 5 V to już wiesz czemu uwaliłes 2 procesory
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 11:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak na razie wszystko chodzi OK
zobaczymy jak długo Very Happy
.......................................
mam nadzieje że limit na uwalanie procków wykorzystałem Smile
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group