Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kilka problemów ze sterownikiem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pempek
Nowy


Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 6

PostWysłany: Pon Lut 11, 2008 10:00 pm    Temat postu: Kilka problemów ze sterownikiem Odpowiedz z cytatem

Zmodyfikowałem program sterownika do swoich potrzeb, ale mam problem z kilkoma sprawami, mianowicie:
1. po włączeniu sterownika temperatura z czujnika wskazuje np: na 50, po chwili zmienia się na 40 i taka już pozostaje (jako prawidłowa)
2. podczas dłuższej pracy układu (powiedzmy 1h) na ekranie pojawiają się krzaczki, konieczny jest restart sterownika

W czym może tkwić problem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Lut 11, 2008 10:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

problem zakłuceń było to juz wałkowane
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Pempek
Nowy


Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 6

PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 10:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat zakłóceń był poruszany w dziale komputerka pokładowego, gdzie ktoś odpisał, że zmienił kondensatory (gdzie, na jakie?) i podłączył masę do kabla (jakiego?).

Mój sterownik działa zdala od wszelkiego rodzaju sprzętu elektronicznego, a problem i tak występuje.

Proszę o pomoc bo dalej nie potrafię sobie z tym poradzić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 8:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Więcej informacji na temat zakłóceń masz w tych postach:

http://nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?t=23
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pempek
Nowy


Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 6

PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 9:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok, jeżeli chciałbym zastosować przekaźnik półprzewodnikowy, to gdzie go podłączyć? i ile takich przekaźników będę potrzebował?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 9:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chcesz zastosować przekaźniki półprzewodnikowe to podłączasz je na płytce w miejsce przekaźników PK1-PK3 (JZC-49F). Ilość ich zależy od liczby i rodzaju podłączonych odbiorników.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pempek
Nowy


Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 6

PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

steruję pompą i wentylatorem, czyli potrzebne dwa takie przekaźniki?
trochę droga inwestycja :<
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no dlatego też ja bym pokombinował najpierw z kondensatorami i filtrami przeciwzakłóceniowymi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Cze 25, 2008 9:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla zainteresowanych problem pojzwiania się krzaczków został rozwiązany wraz z nowszą wersją oprogramowania (dział download)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Pempek
Nowy


Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 6

PostWysłany: Nie Lis 30, 2008 4:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie,

Minęło już trochę czasu od moich ostatnich zmagań ze sterownikiem i po raz kolejny naszła mnie ochota uruchomienia mojego sterownika CO.

Najpierw opowiem co zmieniło się od czasu moich ostatnich postów w tym temacie:
1. Na zasilaniu płytki zamontowałem kondensator 4700u, dwa 100u i dwa 100n (po jednym przed i za stabilizatorem 7805). W znacznym stopniu rozwiązało to problem resetowania układu przy przełączaniu przekaźników (włączaniu dmuchawy i pompy).

2. Zamontowałem też podtrzymanie procesora na wypadek braku zasilania, tak jak opisał Pikuś w jednym z tematów na forum Smile

Ogólnie jest lepiej, podtrzymanie działa, ale wciąż nie mogę doprowadzić sterownika do stanu, w którym mógłbym go spokojnie zostawić w piwnicy.
Tzn.:
1. Wciąż mam problem z zakłóceniami. Wiem, że było to opisywane na forum, ale naprawdę nie bardzo wiem jak to podłączyć.
Wiem już, że trzeba podłączyć kondensatory i rezystory do przekaźników. Jakie elementy konkretnie będą odpowiednie? Byłbym bardzo szczęśliwy, gdyby ktoś podrzucił kawałek schematu jak to podłączyć Smile Odnośnie postu powyżej; na czym polega ta tajna metoda?

2. Sprawa czujników. Wygląda to tak, że czasami na wyświetlaczu widzę ogromną liczbę (powiedzmy 265 stopni, 156 i inne tego typu) lub też po prostu 0. Czujnik temp. pieca mam na kablu długości ok. 1m, czujnik temp. w domu to ok. 15m kabelka. Oba czujniki są analogowe.
Co jest przyczyną takiego działania? Zastanawiałem się już nad czujnikami cyfrowymi (a nawet kupiłem), ale nie wiem czy to rozwiąże problem i jeszcze nie wiem jak je podłączyć do płytki.


Z moich ciekawszych doświadczeń ze sterownikiem, mogę polecić zastosowanie termika na 93 stopnie i oddzielnego przekaźnika, który w wypadku przegrzania pieca odłącza dmuchawę i włącza pompę niezależnie od tego co dzieje się na sterowniku.

Cały układ mam w obudowie, do której wsadziłem ten dodatkowy przekaźnik oraz baterię 4.5V. Czy to też może powodować zakłócenia?

Jeżeli kogoś interesuje soft do sterownika, mam napisaną dosyć rozbudowaną wersję ze strefami czasowymi, trybem manualnym itp., którą chętnie udostępnię innym (akurat programowanie jest moją mocną stroną Smile ).

Mam ambicje zakończyć tą sprawę w tym roku Very Happy

Zima idzie, więc sprawa zrobiła się pilna, nie dajcie zamarznąć studentowi Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
p@sik
Nowy


Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 7

PostWysłany: Sob Sty 03, 2009 11:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie jest podobnie z resetowaniem się sterownika CO mam wgrany wsad by Pikuś 1.0, gdy zmieniam prędkości na pompie i jak się zamyka i otwiera elektrozawór to układ się resetuje, czasami podczas resetu potrafią się zmienić ustawienia w sterowniku, układ mam zasilany z zasilacza stabilizowanego 2A próbowałem dokładać kondensatory na zasilaniu i nic nie pomogło Sad układ cały czas pracuje w kotłowni tylko często muszę go sprawdzać bo czasami się tak przestawia że nie załączy pompy i dochodzi do gotowania wody w piecu Exclamation Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Sty 03, 2009 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

odnosnie resetowania sie uklady bylo to juz niejednokrotnie omawiane, ale napisze jeszcze raz, nalezy zastasowac przekazniki polprzewodnikowe zamiast istniejacych mechanicznych. Mam takie na sklepie a jak komusz szkoda kazsy moze sobie sam takie zrobic koszt okolo 5 zl sztuka jak sie tanio kupi elementy.
Schemat byl umieszczany na forumposzukajcie a jest tez na dolonczonej plycie CD.
Zamiana przekaznikow zalatwia sprawe bez dodatkowych kombinacji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
p@sik
Nowy


Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 7

PostWysłany: Nie Sty 04, 2009 4:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie restartowanie układu zostało rozwiązane, do wyjścia stabilizatora przylutowałem kondensator 470uF i teraz jak zmieniam prędkości obrotowe na pompie CO jak również jak zamyka (otwiera) się elektrozawór od bojlera układ się nie restartuje, wcześniej gdy włączyłem lutownice blisko układu to następował reset teraz coś takiego nie występuje Exclamation Very Happy od 2 dni nie miałem restartu Exclamation Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal-m25
Nowy


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7

PostWysłany: Pią Paź 16, 2009 10:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Oczywiście ja też miałem problemy z resetowaniem , dolutowałem te kondensatory według opisu , rezystor równierz pomiędzy reset a + 5v , no i tak jakby się troche poprawiło na sterowniku ale na zdalnym lcd w mieszkaniu nadal występuje zanik odczytu i muszę resetować. Więc mam pytanie - czy do zdalnego lcd także trzeba dolutować te kondensatory ? czy mógłbym też prosić o jakiś schemat jak zrobić ten przekaźnik półprzewodnikowy bo może tylko to rozwiąże sprawe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Paź 16, 2009 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

opis przekaznika jest na dołączonej płycie CD. A najlepiej zakup gotowy taki rzekaznik i po sprawie- mam takowe dostępna w sklepie internetowym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal-m25
Nowy


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7

PostWysłany: Nie Paź 18, 2009 8:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no i problem rozwiązany - może komuś się przyda , poprostu zasilacz był za blisko sterownika.przeniosłem go ok. 30 cm. dalej i wszystkie problemy znikneły. Nareszcie jest ok.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal-m25
Nowy


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7

PostWysłany: Pią Lis 27, 2009 10:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i niestety nadal występują problemy. Długo nie pisałem poniewarz "walczyłem " z tym i niestety poległem. Starałem się użyć wszystkiego co znalazłem na forum i nadal są zakłucenia - mianowicie wlutowałem kondensatory do stabilizatora, na zasilaniu kondensator, przekaźnik półprzewodnikowy na sterowaniu pąpą i filtr przeciwzakłuceniowy przed pąpą - i nadal są cyrki z resetowaniem bądź z wyświetlaczem w mieszkaniu ( poprostu świeci i nic nie wyświetla ) . Proszę o dalsze instrukcje bo zima za pasem a sterownik szwankuje nadal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
skosko
Nowy


Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1
Skąd: zawiercie

PostWysłany: Sro Gru 09, 2009 12:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie do tej pory było wszystko ok ale od jakiegoś tygodnia wyskakuje piec zimny choć tem. pokazuje 56 i zachowuje sie jakby na piecu była tem. 20 czyli nie działa dmuchawa pompka ani bojler. Dopiero jak uruchomię ponownie sterownik to jest ok. Czujnik od pieca jest LM. Co mogło się stać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Gru 10, 2009 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

michal-m25 napisał:
No i niestety nadal występują problemy. Długo nie pisałem poniewarz "walczyłem " z tym i niestety poległem. Starałem się użyć wszystkiego co znalazłem na forum i nadal są zakłucenia - mianowicie wlutowałem kondensatory do stabilizatora, na zasilaniu kondensator, przekaźnik półprzewodnikowy na sterowaniu pąpą i filtr przeciwzakłuceniowy przed pąpą - i nadal są cyrki z resetowaniem bądź z wyświetlaczem w mieszkaniu ( poprostu świeci i nic nie wyświetla ) . Proszę o dalsze instrukcje bo zima za pasem a sterownik szwankuje nadal


POszukaj zakłuceń w inny sposób, odłącz pompkę i dmuchawe i sprawdz czy tez będą zwiechy. Jeśli chodzi o wyswietlacz w domu, to brak wskazań oznacza iz nie ma miedzy nimi komunikację, wiec sprawdz przewód połączeniony, jakas przyczyna musi być.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal-m25
Nowy


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7

PostWysłany: Sro Gru 16, 2009 3:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sterownik u mnie steruje tylko pompą i bojlerem. Już próbowałem wszystkiego i nadal nic, więc przeniosłem główny sterownik do mieszkania , zdalny odłączyłem i leży w szufladzie. Teraz działa już 2 tydzień bez zwiechy, widocznie ten zdalny zakłucał pracę głównego , jak bym wiedział że tak będzie to kupiłbym tylko jeden za 99 zł a nie ten ze zdalnym lcd za 169zł no ale kto przypuszczał taki finał.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pewnie masz za długi przewód, zainstaluj przewód ekranowany a napewno pomoże
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal-m25
Nowy


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 8:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W opisie jest napisane że może być do 100m. ja mam 1,5 m. Teraz już po sprawie jak napisałem wyżej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Gru 21, 2009 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

100 metrów może byc oczywiście, ale jak masz jakieś gigantyczne zakłucenia to niestety nie będzie działało.
A moze masz problem z zasilaczem w zdalnym module ?
Jakaś przyczyna musi być Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal-m25
Nowy


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7

PostWysłany: Nie Wrz 11, 2011 7:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam taki problem ze sterownikiem co , zakupiłem drugi sterownik do innego pieca ale do rzeczy , chodziło ładnie ale podczas testów gdy podłączałem sterowanie bojlerem ( mam przez osobny przekaźnik bo zawór mam bez napięcia zamknięty ) chyba coś się stało że na wyświetlaczu nie ma nic. Świeci ale nic nie wyświetla. Co to może być ? da się to jakoś naprawić ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Wrz 23, 2011 8:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spakuj casłośc i odeśli do nas a my to sprawdzimy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Sterownik pieca CO Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group