Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

miernik częstotliwości

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 12:20 am    Temat postu: miernik częstotliwości Odpowiedz z cytatem

witam mogł by ktoś zażucić miernikiem częstotliwości działającym na tej płytce Smile bo nie mam pojęcia jak sie za to zabrać :/

moze da ktoś jakieś wskazówki jak coś takiego napisać i jak wykożystać timery do tego. bo przeanalizowałem już pare kodów w bascomie ale nie umiem tego załapać. Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 12:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sprawa bardzo prosta

Jednym timerem zliczasz ilość impulsów, a drugim zliczas czas 1 sekundy no i praktycznie już masz częstotliwość

Na płycie z tego co pamiętam był jakiś miernik częstotliwości tyle ze ie an płytkę ale można zmodyfikować tylko porty i już masz działający program
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 1:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok teraz jestem na innym poziomie Smile
jak pobrać dane z tego counter'a ?
robie to na tym procku z tymi kabelkami Wink
ale nie chce pobierać mi danych mam pod to podłączony czujnik halotronowy.
jak miałem to podłączone do zwykłego portu to zliczało mi impulsy jak latałem obok tego magnesem, a teraz jak to jest podpięte pod timer to nie chce :/

co robie źle ?

który timer ustawić jako counter ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robisz przeróbkę tak jak ja do kompouterka pokładowego

potem w bascomie:
Config Timer0 = Counter , Edge = Falling

a potem żeby odczytac ilkośc impulsów to proste w bascom

impulsy=timer0 ' impulsy to zmienna

musisz pamiętać że w tej konfigóracji licznik zlicza do 255 i się przepenia
i zaczyna zliczać od poczatku, wiec jełsi impulsów masz więcej to muszi ptrrzepełnenie jeszcze zliczać

to wszytko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Wto Sty 01, 2008 10:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oki Smile zadziałało Wink
jeden kroczek dalej Cool

dzięki miszczu Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group