Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Najnowszy wsad do komputerka pokładowego na ATMEGA32 V5.11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maxi80
Nowy


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 5

PostWysłany: Sro Sty 13, 2010 6:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Zaglądam tu często od bardzo dawna czekając na wersję oprogramowania z poprawioną stacyjką na płytkę "mini" Płytka leży bezużyteczna bo wersja która jest dostępna nie działa tak jak należy z moim samochodem "Peugeot"
Może jeśli autor nie aktualizuje ani nie rozwija oprogramowania to może udostępni kod źródłowy ostatnich wersji a kto potrafi to sobie dopasuje wersję pod posiadaną płytkę i auto.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 9:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale ucichło na forum, chyba wszyscy odśnieżają auta... Cool
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jangcy
Lekko zaangażowany


Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 48
Skąd: York

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 9:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maxi80 napisał:
"
Może jeśli autor nie aktualizuje ani nie rozwija oprogramowania to może udostępni kod źródłowy ostatnich wersji a kto potrafi to sobie dopasuje wersję pod posiadaną płytkę i auto.
Pozdrawiam

no co Ty....przeciez zaraz bylo by 10 takich komputerow na Allegro i kazdy bylby oryginalny a inne to podrobki Smile
_________________
- czy ktos widzial takie cuda...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maxi80
Nowy


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 5

PostWysłany: Sob Sty 16, 2010 4:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jangcy napisał:
Cytat:
...przeciez zaraz bylo by 10 takich komputerow na Allegro i kazdy bylby oryginalny a inne to podrobki


Już teraz każdy ma możliwość zrobić soją płytkę i wgrać program pobrany z działu Download a potem wystawić na allegro, więc nie rozumiem dlaczego miało by to miejsce dopiero po udostępnieniu kodu źródłowego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jangcy
Lekko zaangażowany


Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 48
Skąd: York

PostWysłany: Sob Sty 16, 2010 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maxi80 napisał:
jangcy napisał:
Cytat:
...przeciez zaraz bylo by 10 takich komputerow na Allegro i kazdy bylby oryginalny a inne to podrobki


Już teraz każdy ma możliwość zrobić soją płytkę i wgrać program pobrany z działu Download a potem wystawić na allegro, więc nie rozumiem dlaczego miało by to miejsce dopiero po udostępnieniu kodu źródłowego.


No niby tak...nie powiem, ale fajnie by bylo jakby było źródło, nawet juz w podstawowej wersji, albo chociaz dla osob co juz kupiły komputer ...
_________________
- czy ktos widzial takie cuda...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kejk
Nowy


Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 8

PostWysłany: Sob Sty 23, 2010 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jangcy napisał:
fajnie by bylo jakby było źródło, nawet juz w podstawowej wersji, albo chociaz dla osob co juz kupiły komputer ...


Tym bardziej, że autor chyba nie ma chęci/czasu/itp.(?) na rozwijanie projektu.
Dobrym gestem w kierunku tych, którzy kupili urządzonko, używają go i czekają na nową wersję od kilku miesięcy powinno być w takim wypadku udostępnienie źródeł. Na pewno kilku chętnych zdolnych programistów kontynuowałoby suma-sumarum niezły projekt.

Przydałoby się chociaż jakieś info, czy rozwój projektu został zakończony,
czy oczekuje "lepszych czasów" itp. To takie elementarne zasady kultury - czytać: poszanowania klientów.

Kejk
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Sty 23, 2010 5:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To nieprawda, ze nie zaglądam na forum, a program jak obiecałem to sie ukaże, ale że program jest DARMOWY!!! to niestety ale w pierwszej kolejności zamuje się programowaniem za kase bo muszę z czegoś żyć- to chyba oczywiste.

Puki co oprogrmowanie komputerka ma naprawdę sporo funkcji których nawet połowy nie posiadają fabryczne komputery. Tak więć prosił bym nie dramatyzować.

Jak znajdę chwile czasu na pewno pojawi się kolejna wersja oprogramowania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
maxi80
Nowy


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 5

PostWysłany: Sob Sty 23, 2010 11:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zależy mi na nowej wersji oprogramowania ale na aktualnej wersji z poprawioną stacyjką na płytkę "mini". Z tego co czytam na forum to nie tylko ja wyglądam tej wersji na małą płytkę.

Jeśli dobrze rozumiem to aby program z "dużej" płytki nadawał się na "małą"
należy pozamieniać tylko zdefiniowane porty, ale ja niestety nie jestem w stanie sobie tego sam zmienić w plikach .bin ani .hex (bo .bas niema)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Pią Lut 12, 2010 3:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maxi80 napisał:
Nie zależy mi na nowej wersji oprogramowania ale na aktualnej wersji z poprawioną stacyjką na płytkę "mini". Z tego co czytam na forum to nie tylko ja wyglądam tej wersji na małą płytkę.

Cytat:
Plik do poprania spod tego aresu:

http://rpacia.netcontrol.pl/download/komp_a32/5_11_mala_plytka.zip

W pliku wersja z "poprawioną stacyjką juz na stałe, oraz wersja dla DIESLA (odwrotne impulsy)

_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
maxi80
Nowy


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 5

PostWysłany: Pią Lut 12, 2010 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuje
Będe testował.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jedrysekjarek
Nowy


Dołączył: 19 Sie 2010
Posty: 8

PostWysłany: Sro Wrz 15, 2010 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komputerek posiadam kilka dni i chciałbym przedstawić moje spostrzeżenia:

1.Wedlug mnie nie potrzebna jest dokładność temperatury do wartosci po przecinku dzieki czemu zyskamy 2 znaki
2. Skasowanie jednostki w spalaniu srednim poniewaz znaczek dystrybutora i "przyblizenia" informuje nas ze jest to w litrach na 100 km poniewaz kazdy to wie
3.Zbędny jest pomiar przyspieszenia

4.Nie wiem dlaczego nie dziala mi inspekcja oleju tzn nie odejmuje km tylko caly czas mam ustawione 10000km

5. Alarm po przekroczeniu 30km/h o nie wlaczonych swiatlach po ich zalaczeniu trwa za dlugo. Poniewaz zalacze swiatla a on jeszcze piszczy i mruga przez 8sekund
6. Przydal by sie pomiar napiecia ladowania
7. Data i godzina
8.Informacja o rezerwie paliwa po zalaczeniu sie kontrolki
9. Skrocenie zwloki na przyciskach


Ogolnie polecam poniewaz jest to super bajer za rozsadne pieniadze. Nic sie nie wiesza i dziala stabilnie Smile Koputerek zamontowany w Astrze G
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kejk
Nowy


Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 8

PostWysłany: Sob Wrz 18, 2010 9:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. nie zgodzę się - 21.1 a 21.9 to spora różnica w temp.
2. zgadzam się
3. nie zgadzam się, dodałbym jeszcze pomiar 0-100 km/h
4. u mnie we wszystkich wersjach softu działało prawidłowo
5. zgadzam się
6. zgadzam się
7. zgadzam się
8. chyba nie do wykonania
9. zgadzam się

i dodaję od siebie: wystarczą 2 lub 3 konfigurowane ekrany;
wtedy każdy ustawi sobie na nich co chce mieć wyświetlane.
Ja w tej chwili używam tylko tego ekranu, na którym ustawiłem
sobie spalanie średnie, średnie dzienne, km dzienne i temp. wewn.

Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby większy ekran, na którym można
by wyświetlać np. 6 zmiennych.

pzdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mhz
Nowy


Dołączył: 24 Lis 2010
Posty: 3

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 2:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pomiar napięcia ładowania zdecydowanie by się przydał Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Gru 02, 2010 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale zmiana ekranu wiąże się z nową obudową i wieloma problemami, a sam soft tylko wystarczy wgrać. Można by rozszerzyć i dać na 20 linii, jakie mają wielu użytkowników w wyświetlaczach...
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tejko
Nowy


Dołączył: 05 Sty 2011
Posty: 1

PostWysłany: Sro Sty 05, 2011 10:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kejk napisał:
1. nie zgodzę się - 21.1 a 21.9 to spora różnica w temp.


Jest tam czujnik temperatury mający taką dokładność?
Bo jeśli to DS1820 to różnica rzędu mniej niż 1 stopień jest zupełnie pomijalna , poza tym odsyłam do noty producenta.
To primo, a secundo - wiele zależy od tego gdzie ów czujnik jest zamontowany , z czego chyba mało kto zdaje sobie tu sprawę - w sensie rzut miejsca montażu na obiektywizm mierzonej wielkości.
Zasadniczo zgadzam się że dokładność rzędu 1 stopnia jest więcej niż wystarczająca, a jeśli ktoś twierdzi że bardzo wyraźnie czuje 0,8 stopnia to znaczy że najprawdopodobniej umieścił czujnik w złym miejscu,albo popełnił inny gruby błąd.

Rzeczą którą fajnie byłoby zobaczyć jest wyspecjalizowana płytka zamiast paru innych uniwersalnych - byłaby mniejsza , poręczniejszcza, sprawiłaby że łatwiej byłoby z montażem i mniej byłoby kabli które potrafią zawodzić.
Zbyt wielu elementów tam nie ma , więc problemem wielkim to nie jest.
Choć biorę pod uwagę też to że autor ma na stanie masę płytek uniwersalnych - wszak im więcej się zamawia tym taniej Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Sty 06, 2011 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafale, czy obiecany prezent na Mikołaja dostaniemy? Już dawno po Świętach, ale my nadal czekamy...
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Sty 11, 2011 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przecież program jest juz dostępny ponad 2 tygodnie- nie wiem w czym problem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
robszpar
Nowy


Dołączył: 20 Mar 2012
Posty: 5
Skąd: mazowsze

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 9:36 pm    Temat postu: pytanie dot, komputera pokładowego Odpowiedz z cytatem

Witam i pozdawiam wszystkich miłosników komputera pokładowego,
Niedawno zakupiłem komputer pokładowy na alegro. Zamontowałem go do samochodu mercedes w210 , Mam pytanie dlaczego nie wskazuje spalania chwilowego na postoju gdy samochód gdy samochód sie nieporusza. Czy nie posiada takiej funkcji, ajeśli nie to czy jest ona przewidziana przez programistę.Bardzo mi zalezy na tej funkcji bo testuje samoch,ód zasilany wodorem i ta funkcja jest mi niezbędna .Pozdrawiam
_________________
Poważnie traktuj zadawane pytania
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group