Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dla chętnych wersja 4.99 (Atmega32)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
egiptos
Nowy


Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 11

PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

michal77 napisał:
rafal Ja wiem o tym że po poprawce pokazuje 0.0, ale to było pytanie skierowane do egiptos.
Właściwie to źle zapytałem, chciałem zapytać Arrow egiptos ile Ci pokazywało spalania chwilowego na wyłączonym silniku, ale na programie 4.6 lub atmedze8?


Różnie czasem zero czasem 50l, czasem 17l

Z poprawką jest zawsze zero.

Tak sobie myślałem czy ta poprawka może uwzględniać sygnały z vss??
Może da się tak to zrobić, że reaguje na sygnał wtrysku jak teraz ale tylko w przypadku jak sygnał vss wskazuje na prędkość pojazdu np od 0 do 10 km/h (czyli teoretycznie stoimy)??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Czaszka
Nowy


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 14

PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wgrałem poprawke i u mnie jest to wielki niewypał. Poporostu wskazania spalania chwilowego powyźej 15 l/100km są przyjmowane jako zero. Zaniża to znacznie spalanie średnie (mój focus pali normalnie w granicach 8-8,5 l, a na tym sofcie 4,5-5 l Smile ) Tak że wkazania na tej wersji programu nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Rozwiazanie problemu poprzez przyjecie zera (u mnie jest to powyżej 15l/100km) to lekkie nieporozumienie ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 12:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to tak jak wspominalem zrobie wersje ktira bedzie robila zero jak predkosc bedzie ponizej 5 km/h wiec jak stoimy.
Ale to dopiero po nowym roku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O to super Smile

Widzę że jedna dużo osób ma z tym problem z tą stacyjką.
Ja nie zauważyłem różnicy w spalaniu ale spalanie chwilowe u mnie raczej nie wzrasta pow. 20l/100km. Ciekawe czy po tej nowej poprawce będę miał większe spalanie średnie.
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pią Sty 09, 2009 2:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może to ma związek z "dziwnym" liczeniem spalania, o którym jest tu mowa. Dlatego zapytam w tym wątku.
Zmontowałem ostatnio cały komputer i skalibrowałem go na wersji 1.0.
I na tej wersji wyświetlanie chwilowego zużycia paliwa działa poprawnie dowolnie długo (więc kabelki są OK).
Natomiast po umieszczeniu Atmegi32 z wgraną oryginalnie przez Rafała najnowszą oficjalną wersją 4.6 jest problem. Oczywiście na początku przepisuję wartości stałych INJ i Vss i przez jakiś czas wskazania są poprawne. Ale po jakimś czasie jazdy (różnie: 1 min. czasem kilka min. jazdy) wyświetlana wartość jakby zawiesza się na jakiejś wartości i taka już zostaje nawet po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera.
Pomaga jedynie ponowne wpisanie wartości INJ i Vss, ale to znowu pomaga tylko na chwilę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
egiptos
Nowy


Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 11

PostWysłany: Wto Sty 13, 2009 9:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam nieśmiałe pytanie odnośnie poprawionej wersji z stacyjką. Kiedy może się ona pojawić bo mam akurat rozbebrane plastyki deski rozdzielczej i mogę bez kłopotu wyjąć procesor. Jeśli kolega rafał długo nie będzie miał czasu na poprawienie wsadu to muszę poskręcać wszystko bo zimno....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dexter1515
Nowy


Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 10

PostWysłany: Wto Sty 13, 2009 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
o to tak jak wspominalem zrobie wersje która bedzie robila zero jak predkosc bedzie ponizej 5 km/h wiec jak stoimy.
Ale to dopiero po nowym roku


a może by tak zrobić jak jest w orginalnych komputerach samochodowych

Nietety trzeba znowu dodatkowy kabelek poprowadzić- a mainowicie do do prędiściomierza jeżeli takowy posiadamy
warunkiem wyliczania były by obroty po wyżej 500 Obr/min

Byłby to kolejny krok ku inteligentniejszemu komputerkowi i oczywiście wskazania by sie poprawiły.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Pon Mar 09, 2009 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:
No wreszcie miałem chwile.

Mam nadzieje że o to Wam chodziło czyli ograniczenie jak stacykje wyłączona macie a on pokazuje maksymalne zuzycie.

Plik do poprania z pod tego linku:

http://www.nestor-electronic.pl/download/5stacyjka.ZIP


Oczywiście tylko plik *.BIN i *.HEX ze względu na to iż wszyscy mają do niego dostep, niestety ale ze względu na brak dostępnej już pamięci w procesorze atmega168 wersja tylko na atmega32 !
Coś jest w tym sofcie skopane Sad
Zaniża znacznie spalanie średnie (u mnie ok 2l/100km). Zauważyłem że często spalanie chwilowe wynosi 0.0l/100km, nawet jak jadę ok 90 km/h i mam obroty na ok. 2500, normalnie powinien pokazywać ok 7l/100km. Chyba ten sam problem o którym tu pisał Czaszka.
Proponuję nie szukać błędu tylko zrobić poprawkę pod stacyjkę tak jak była mowa czyli
Cytat:
No to tak jak wspominalem zrobie wersje ktira bedzie robila zero jak predkosc bedzie ponizej 5 km/h wiec jak stoimy.
Ale to dopiero po nowym roku
Nowy rok już dawno minął a poprawki ni widu Very Happy Razz
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Mar 10, 2009 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poprawka taka jest juz dawno- ale nie umieszczałem jej na forum, ale jak ktoś chce to mogę podesłac na maila- a jak ktos przypomni to wrzuce na forum
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Wto Mar 10, 2009 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wysłałem już emaila z proźbą, jednak lepiej by było tutaj wstawić, bo na pewno znajdzie się kilku chętnych
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Mar 10, 2009 9:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to dla wszytkich chętnych, poniżej link do programu w wersji 4.99 z funkcją zerowania zużycia paliwa gdy wskazanie wieksze od 30 litrów a prędkość mniejsza od 5 KM/h.

Poprawka dla tych co mają żle podpięty kabel "stacyjka" bądź inaczej podpiąść go nie mogą, albo ich sterowniki wtryski działają troche niestandardowo

Wsad do pobrania spod tego linku:

www.rpacia.netcontrol.pl/autokomp/499stacyjka5km.zip
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Pią Mar 13, 2009 10:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok dziękuję w imieniu wszystkich zainteresowanych Smile
Gdzieś pod koniec tygodnia wgram i dam znać jak działa.
---------
EDIT: Dzisiaj sprawdziłem jak działa nowa poprawka => działa bez zarzutu, wszystko OK Very Happy
Jeszcze raz dzięki Smile
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
egiptos
Nowy


Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 11

PostWysłany: Wto Mar 17, 2009 11:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja również nie zauważyłem problemów. Zeruje spalanie kiedy trzeba.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
msztula
Nowy


Dołączył: 25 Paź 2010
Posty: 3
Skąd: Zebrzydowice

PostWysłany: Czw Mar 15, 2012 11:14 am    Temat postu: Płytka duża v.1.1 c.o. i ATMEGA 32 Odpowiedz z cytatem

Witam mam pytanie ponieważ posiadam płytke duża v.1.1 pod piec c.o. zakupiłem ATMEGA 32 wgrałem wersje 5.0 , posiadam również płytke dopasowującą , po podłączeniu zasilania + stacyjka komputerek zaczyna sam zliczać PRZEBIEG: 1Km/sek ? bez czujników dlaczego , nie reaguje na impuls wtrysku i licznika z samochodu sam sobie liczy , w procku Atmega 8 z wersją 1,0 działa , wgrałem również inne wersje i to samo 5,27 dlaczego tak się dzieje ? czy mozę trzeba coś przerobić ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Mar 28, 2012 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

trzeba skalibrowac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group