Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Powyżej 60km/h prędkość szaleje.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
666cin
Nowy


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 9

PostWysłany: Wto Lut 21, 2012 4:45 pm    Temat postu: Powyżej 60km/h prędkość szaleje. Odpowiedz z cytatem

Witam!

Problem mam taki, iż do prędkości 60km/h pokazuje mi komputer idealnie prędkość, po przekroczeniu 60km/h potrafi mi pokazać np 90km/h przy podróżowaniu 70km/hWink

Wymieniłem rezystor 47k na 10k VSS i po pierwszej jeździe wariował jeszcze bardziej nawet poniżej 50, a po drugim odpaleniu i pokonaniu kolejnego odcinka jest lepiej, i aż tak nie skacze.

Posiadam suzuki swift. Przewód VSS mam wpięty bezpośrednio pod komputer. Zasilanie poprowadzone grubymi przewodami bezpośrednio z akumulatora. Przewód stacyjka podpięty pod zasilanie wtrysku. wszystkie połączenia lutowane, żadnych zimnych lutów.


Czym można skorygować jeszcze bardziej te wskazania?
Może zwiększyć wartość tego opornika?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
666cin
Nowy


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 9

PostWysłany: Wto Lut 21, 2012 10:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeanalizowałem bardziej temat i znalazłem rozwiązanie, które ma oczyścić sygnał z VSS w swifcie (geo metro). Tylko, że było to na przykładzie komputera MPGuino.

Mianowicie, podłączyć GND do sygnału VSS przez 1kOhm (do 10kOhm) i jeśli to nie pomoże to dodatkowo podłączyć +12V po zapłonie do sygnału VSS przez 1kOhm (ldo 10kOhm).

Czy takie coś nie uszkodzi komputerka?
Czy tak "oczyszczony sygnał" podać na układ dopasowujący?

Pytanie oczywiście do Pana Rafała.

Proszę o odpowiedź.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Lut 24, 2012 5:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuje poszukac źródła zakłuceń ( stawiam na kable w.n)

A jak nie to zainstaluj hallotron- to troche kłopotliwe ale będziesz miał święty spokuj i masz pewność że nie uszkodzisz elektroniki w samochodzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
666cin
Nowy


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 9

PostWysłany: Pią Lut 24, 2012 7:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zainstalowalem hallotron, szczegółowy opis zamieściłem na forum suzuki. może komuś się przyda:
http://zlosnik.pl//ubbthreads.php?ubb=showthreaded&Number=1037898&#Post1037898

no a samym problemem nie okazały się zakłócenia z przewodów, tylko zastosowanie kontaktronu wewnątrz licznika, który miał za zadanie informować ECU kiedy auto się porusza, więc nie liczyła się dokładność.
Z racji tego przy wyższych prędkościach, zastosowany kontaktron dawał ciała i nie pozwalał na odczytanie dokładnych wskazańSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group