Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Częstotliwość rezonatora, fusebity...wątpliwości

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lukaszs59
Nowy


Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 16

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 7:04 pm    Temat postu: Częstotliwość rezonatora, fusebity...wątpliwości Odpowiedz z cytatem

Witam
Zaczynam przygodę z programowaniem w BASCOM i mam kilka pytań, więc proszę o wyrozumiałość...
1. Przypuścimy, że programuje procesor Atmega8 nie w układzie tylko w osobnym programatorze USB z zewnętrznym kwarcem np. 8Mhz, programem AVRdude, czy muszę w takim razie ustawić fuse bity dla kwarcu 8Mhz, czy dla tej częstotliwości przy której będzie pracował układ?? Czyli taką częstotliwość jaką mam w deklaracji w programie?

2. Czy deklaracja użytego kwarcu w bascom odnosi się tylko i wyłącznie do częstotliwości kwarcu z jakim będzie pracował Atmega8 w układzie już konkretnym?

3. Przypuścimy, że programuje procesor Atmega8 z zewnętrznym kwarcem 8mhz a w układzie będzie kwarc 12Mhz, więc fusebity mam ustawić na 12 Mhz??

4. Czy programator STK200/300 ten najzwyklejszym (wtyczka i 4 rezystory), czy też rozbudowany z buforem można podłączać na włączonym komputerze do portu LPT?

Pozdrawiam, z góry dziękuje za odp.

Łukasz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

program kompilujesz na taki kwarc jaki masz w układzie w zasadzie ie jest istotne ja jakim kwarcu przeprowadzasz samo programowanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lukaszs59
Nowy


Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 16

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok czyli fuse bity ustawiam tez pod kwarc ten co jest w układzie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 9:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie fuse bity ustawiasz na zewnętrzny kwarc czyli tam w baskomie jest chyba 1111 czyli same jedynki pisze external oscylator

co do programatora to ja wpinałem zawsze na włączonym kompie nic mu nigdy sie nie stało ani kompowi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lukaszs59
Nowy


Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 16

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 9:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok, czyli żeby sie jeszcze upewnić, chce zaprogramować Atmega8 w podstawce z kwarcem 8mhz, programuje , a układ będzie działał w układzie w którym jest kwarc 12Mhz więc siłą rzeczy w programie muszę mieć deklaracje do kwarcu 12MHz i ustawić fusebity na kwarc 12Mhz tak?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Czw Lis 12, 2009 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokładnie tak

z tym ze tu niema znaczenia wiekszego bo dajesz fusy na ponad 8Mhz
i wtedy uc jest wszystko jedno czy dasz 8 / 12 / 16Mhz
bo każby mieści się w tej granicy i tu juz tylko by ci poprawnie działał program musisz zdeklarować zastosowany kwarc w programie
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
leo7
Nowy


Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 19

PostWysłany: Wto Paź 18, 2011 10:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak przywrócić atmegę 16 do życia po ustawieniu fuse bitów na 0111 ?

Da się to zrobić prostym programatorem (na oporniczkach lub stk500?

Ewentualnie jaki układ zmajstrować aby ożył Smile

Widziałem że są ułady do "przywracania ustawień fabr" fusebit doctor ale czy jest coś nie wymagającego takiego nakładu pracy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Paź 20, 2011 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najprościej to chyba kupić nowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group