Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Komputer pokładowy v5.20 mała płytka- do testów

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 6:44 pm    Temat postu: Komputer pokładowy v5.20 mała płytka- do testów Odpowiedz z cytatem

Właśnie skończyłem kolejną wersję komputerka 5.20.

W tej wersji dołożyłem dodatkowe menu, które można dowolnie skonfigurować. Po odpaleniu komputerka wybieramy dodatkowe menu klikając (-), teraz aby móc zmienić wyswietlane na tym ekranie informacje należy przycisnąc jednocześnie klawisze (+) oraz (-), buzer kliknie 2 razy i pierwsza zmienna zacznie mrugać, wtedy klawiszami (+) oraz (-) wybieramy zmienną jaka ma sie wyswietlaż i klikamy OK. Tak postępujemy z wszytkimi czterema zmiennymi. Do wyboru mamy narazie: temp wew, temp, zew, spalanie średnie całkowite, spalanie srednie dzienne, prędkość, spalanie chwilowe i coś tam jeszcze nie pamiętam dokładnie Smile
W przyszłości zamierzam zwiekszyć ilość informacji do wyboru.

Puki co prosze o przetestowanie i informację czy wszytko działa jak nalezy, poza tym menu nie wprowadzałem żadnych innych zmian.


Plik do poprania spod tego aresu:

http://rpacia.netcontrol.pl/download/komp_a32/komp_5_20.zip


Prosze o info na temat tego wsadu.
Puki co wsad tylko na płytkę "mini" i tylko do silników benzynowych.
Jak wszytko będzie OK to rozbuduje jeszcze program.

Zastanawiałem się nad zlikwidowaniem jednego z istniejących menu a w jego miejsce wstawienie drugiego konfigurowalnego menu, wtedy każdy będzie miał 2 ekrany do swojej dyspozycji. Proszę napiszcie co o tym myślicie .

Uwaga: Po ustawieniu jak ma wyglądać menu , nalezy pamiętać o tym iż zresetowanie komputerka lub odłączenie zasilania skasuje ustawione wartości do wyswietlenia i wyswietli domyśle, zrezygnowałem z zapisu konfigóracji tego menu w pamięci nieulotnej bo zajęło by to zbyt dużo miejsca, więc tak musi zostać.

Czekam na opinie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
krawy1
Nowy


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 6
Skąd: Walbrzych

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
A co z wersja na dużą płytke.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Wto Mar 23, 2010 8:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ot właśnie ?? chyba dużych wiecej było sprzedanych bo i dłużej na rynku , a tu taki niesmak - czekamy na dużą płytke
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SKALAR15
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 18
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto Mar 23, 2010 12:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam właśnie co z dużą płytką? Evil or Very Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Mar 23, 2010 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

będzie oczywiście, jak ktos potwierdzi że już działa poprawnie na małej- bo po co mma sie meczyć 2 razy jak by nie działało jak należy
Tak wiec poczekajmy cierpliwie ja będzie oK to wtedy dam wersje na dużą płytkę i na diesla Smile

Ale ciesze sie ze jeszcze ktoś to czyta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Szymon
Rozpoczyna


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 36
Skąd: WIELUŃ

PostWysłany: Sro Mar 24, 2010 9:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie Rafale
wydaje mi się, że szybciej zostaną przeprowadzone testy oprogramowania na dużą płytkę, spowodowane to jest tak jak zauważyli moi poprzednicy znacznie większą liczbą użytkowników tej wersji urządzenia. Przy wcześniejszych modyfikacjach oprogramowania na dużą płytkę już po kilku dniach były informacje dotyczące działania nowej wersji softu.
Pozdrawiam
_________________
ROVER 200 1.4 16V + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Sro Mar 24, 2010 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze Szymon Prawisz .
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SKALAR15
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 18
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sro Mar 24, 2010 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też tak uważam!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Mar 24, 2010 11:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok to postaram sie udostępnić na dużo płytkę również Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Czw Mar 25, 2010 6:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mogę przetestować ale na dużą płytkę.

Przypominam że ostatnią usterkę menu wychwyciłem:P
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SKALAR15
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 18
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw Mar 25, 2010 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SZACUN DLA LiziO !!!!!
Przypominam że ostatnią usterkę menu wychwyciłem:P[/quote]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Czw Maj 27, 2010 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i jak z ta weresja na dużą plytke ??
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Maj 30, 2010 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tej chwili pisze oprogramowanie na moduł mówiący, który między innymi będzie pracował z komputerkiem, wiec jak wypuszcze kolejną wersję to już z obsługa modułu mówiącego Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Szymon
Rozpoczyna


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 36
Skąd: WIELUŃ

PostWysłany: Sro Cze 09, 2010 10:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę, że moduł już jest w sprzedaży, jak tylko pojawi się odpowiednie oprogramowanie na dużą płytkę to zaraz kupuje.
_________________
ROVER 200 1.4 16V + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sro Cze 09, 2010 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafale, co z dużą płytką?
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Cze 10, 2010 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam kilka prac do wykonania, skończę prace nad systemem mówiącym i wtedy wypuszczę nowszą wersje która odrazu będzie obsługiwać ten moduł.

Mam nadzieje iż przed moim urlopem, a jak nie to jak wrócę (mam nadzieję pełni sił do dalszej pracy)

Proszę jeszcze o chwilę cierpliwości.

A swoją droga martwi mnie, że nikt nie potwierdza poprawności działania na małej płytce, a sprzedało się ich dość sporo, docelowo chyba już więcej niż starszych wersji Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Cze 11, 2010 7:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafale, starszą płytkę mają "weterani", którzy ciągle pomagali rozwijać projekt - takie są moje odczucia. Dlatego zainteresowanie projektem na dużą płytkę...
A czy możesz wziąć pod uwagę w starej płytce wyświetlacze na 20 linii? Niewielka zmiana kilka (4 spacje) znaków w środku...? Bardzo bym prosił o wypuszczanie 2 wersji na starą płytkę:
1) 16 linii
2) 20 linii.
Z tego co wiem dużo osób kupiło takie wyświetlacze...
Pozdrawiam i liczę na dalszy rozwój programu.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kejk
Nowy


Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 8

PostWysłany: Nie Cze 13, 2010 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwszym dniu użytkowania softu 5.20 nasuwają mi się nast. uwagi:

1.Konfigurowalne menu - doskonała sprawa, o to chodziło!

2.Niestety to właśnie menu po włączeniu po krótkim czasie przeskakuje do innego ekranu,
którego ja akurat nie używam (chyba spalanie średnie, prędkość i temp.) Sad
Nie można zrobić, żeby było na stałe (do resetu) jak pozostałe ekrany?
W takiej postaci jest ono mało przydatne, bo trzeba je cały czas załączać,
a ja np. jeżdżę głównie na ekranie dziennym i zaglądam tylko czasem na spalanie średnie.
Mój "własny" ekran to: spalanie dzienne, średnie, przejechane km dzienne, temp.

3.Pomysł na drugie konfigurowalne menu jest bardzo dobry. Zastąpić inne i razem da nam to samo + możliwość
personalizacji wyświetlanych danych i to na 2 ekranach (najlepiej obok siebie).
Przecież usunięty ekran można sobie tak samo ustawić na konfigurowalnym.

4.Denerwujący jest długi czas przytrzymywania przycisków. Nie może być na krótki klik?

Reszta to kwestia liczenia komputera w ogóle. Dziś po drugim odpaleniu silnika i przejechaniu kilku metrów wbiło: 1 km i spalanie 0.9 l/100. Tak jakby pamiętał to co wcześniej nie dojechał, albo zliczył jakieś przypadkowe impulsy. Potem już liczył jak trzeba. Czasem po odpaleniu silnika jak mocno wystartuję, po 1 km pokazuje jakieś kosmiczne wartości spalania średniego np. 67 l/100. Jak silnik już chodzi przy podobnym starcie (np. ze świateł) to się nie dzieje.

pzdr
K.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Szymon
Rozpoczyna


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 36
Skąd: WIELUŃ

PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 7:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

,,Rafale, starszą płytkę mają "weterani", którzy ciągle pomagali rozwijać projekt - takie są moje odczucia. Dlatego zainteresowanie projektem na dużą płytkę...
Bardzo bym prosił o wypuszczanie 2 wersji na starą płytkę:
1) 16 linii
2) 20 linii. "

Popieram i również przyłączam się do prośby.
_________________
ROVER 200 1.4 16V + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group