Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

POMOC PRZY BUDOWIE PROGRAMU

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
endurasek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 69

PostWysłany: Pon Kwi 26, 2010 7:40 pm    Temat postu: POMOC PRZY BUDOWIE PROGRAMU Odpowiedz z cytatem

Panowie pewnie co nie ktorym moj problem wyda sie banalny ale prosze o pomoc. Dawno nie pisalem zadnego programu i juz pozapominalem i znowu od poczatku chce sobie przypomniec.
Zasada programu ma byc bardzo prosta :
-Jesli portb.0 = 0 to porta.0=1
jesli nie to na porcie porta.0 = 0
-jesli portb.1 = 0 to porta.1=1
jesli nie to na porcie porta.1 = 0
-jesli portb.0 and portb.1 =0 to na porcie porta.0 ma sie zmieniac stan co 500ms

Usiluje sobie jakos pomoc przy samym pisaniu programu i rozbijam sobie to na bloki jak widac poniżej.



a sam program tak wyglada ale nie dziala bo użyłem dwa razy słowo else i wywala blad ale mniejsza z tym moze idzie go inaczej napisac

Kod:
$regfile = "m16def.dat"


$crystal = 1600000

Config Lcd = 20 * 4
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.4 , Db5 = Portd.5 , Db6 = Portd.6 , Db7 = Portd.7 , E = Portd.3 , Rs = Portd.2

Config Portb = &B11111100                                   'konfiguracja przyciskow jako wejscia
Portb = &B00000011                                          'konfiguracja przyciskow w stan wysoki

Config Porta = &B00000111                                   'konfiguracja diod
Porta = &B00000000



Do

If Pinb.0 = 0 Then
 If Pinb.0 = 0 And Pinb.1 = 0 Then
  Toggle Porta.0
  Waitms 500
 Else
  If Pinb.0 = 0 Then
   Set Porta.0
  Else
  Reset Porta.0
Else
Reset Porta.0

End If
 End If
  End If
Loop

End



jaki blad popelniam przy rysowaniu diagramu??? moze ktos zna jakis inny lepszy sposob opisania zasady dzialania program .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Pomoc w programowaniu BASCOM Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group