Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Termostat

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Termostaty itp
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gandap
Nowy


Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 11
Skąd: Katowice

PostWysłany: Czw Kwi 10, 2008 1:27 pm    Temat postu: Termostat Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie szanownych forumowiczów, postanowiłem wrzucić na forum termostat autorstwa Rafała napisany na zamówienie z uwagi na to że dział termostaty jest bardzo ubogi. Program jak i całe urządzenie spisuje sie rewelacyjnie, służy mi ono do sterowania siłowników termicznych zamontowanych na zaworze grzejnika zamiast zwkłych głowic termostatycznych. Odczyt temperatury oparty jest na 3 DS18b20. Urządzenie posiada proste menu do nastawy odpowiednich temperatur dla każdego pomieszczenia osobno oraz możliwość nastawy histerezy. Docelowo sterownik wykonany jest na płytce EASY TCP/IP i procesorze Atmega 32 a płytkie od Rafała używam do testowania. Używam sterownika cały zeson grzewczy i nie narzekam, bo zawsze mam stałą temperature w mieszkaniu.
Może programik komuś się przyda do dalszej rozbudowy jak ,np
dodanie stref czasowych ( dzień/noc )
czujniki otwarcia okien
wrzucenie czujników na jedną magistrale 1wire w celu zaoszczędzenia portów do innych peryferiów
Przyznam szczeże że w programowaniu to mocny nie jestem ale chyba można to udoskonalic o wyżej wymienione funkcje bo ja nie jestem w stanie tego ogarnąć.
Wspólnie budujecie niezłe sterowniki pieca, a może warto dożucic takie urzędzenie do systemu centralnego orzewania i stworzyć namiastkę inteligentnego sterownika.

Czekam na dalsze propozycje i życze miłej zabawy
Ps. Rafał program wysłałem Ci na emaila
pozdro Grzegorz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Czw Kwi 10, 2008 6:09 pm    Temat postu: Re: Termostat Odpowiedz z cytatem

gandap napisał:
służy mi ono do sterowania siłowników termicznych zamontowanych na zaworze grzejnika zamiast zwkłych głowic termostatycznych.


Jak te siłowniki wyglądają i gdzie to można kupić jak sie tym steruje, ile to kosztuje
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Kwi 11, 2008 7:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

widziałem takie głowice w jakiejść hurtowni, ale to drogie było jak cholera
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
gandap
Nowy


Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 11
Skąd: Katowice

PostWysłany: Pią Kwi 11, 2008 10:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi udało sie kupić na allegro po 65 zł ale już tego ziomek chyba nie ma a tak normalnie kosztują np, w castoramie po 140 więc tanio to nie jest, jak ktoś jest zainteresowany to moge przedzwonić do gościa.
Link do siłowników
http://www.sankom.pl/download/dk/documentation/imi/heimeier/co/g%B3owice%20termostatyczne/_2.3.4%20emotec%20si%B3ownik%20termiczny.pdf
Sterowanie odbywa się za pomocą przekażnika, ja posiadam wersje na 220v i po podaniu napięcia siłownik otwiera sie i mam ciepełko
pozdrawiam Grzegorz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Pią Kwi 11, 2008 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie rozumiem tylko po co kombinowąć tutaj ze sterownikami kablami i przedrażać temat, skoro zwykła głowica :
o np.taka : http://www.allegro.pl/item341782234_glowica_termostatyczna_oventrop_uni_lh_m_30_x_1_5.html

Załatwia tu sprawę za 15 zeta Very Happy
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 6:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ano kombinuje się po to aby mieć np. możliwość regulacji temperatury w pomieszczeniu w zależności od pory dnia, roku (w zalezności od sterownika). Dzięki tej głowicy można również bardziej optymalnie (ekonomicznie) sterować ogrzewaniem domu poprzez sekwencyjne załączanie głowic w wybranych pomieszczeniach
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gandap
Nowy


Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 11
Skąd: Katowice

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 10:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dokładnie Pikuś tak jak piszesz (ekonomicznie) a to zobacze jak sie skończy sezon grzewczy i ile będe miał nadpłaty.
Lolu tu mamy możliwość kombinowania z oprogramowaniem, np można tak zmodyfikować program że podczas nieobecności użytkowników temperatura się obniży o 2,3 stopnie i tak samo podczas snu, wyłączyć daną strefę grzewczą gdy mamy otwarte okno i wiele innych możliwaści a wszytko po to aby dom (mieszkanie) stało się bardzej ekonomiczne i nico bardzej inteligentne.
Pozdrawiam Grzegorz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
byko
Nowy


Dołączył: 26 Cze 2009
Posty: 3

PostWysłany: Sro Paź 21, 2009 10:07 pm    Temat postu: Re: Termostat Odpowiedz z cytatem

gandap napisał:
postanowiłem wrzucić na forum termostat autorstwa Rafała napisany na zamówienie z uwagi na to że dział termostaty jest bardzo ubogi.


mozesz opublikowac ten program?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pią Paź 23, 2009 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ot właśnie coś go nie niewidać Smile
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
byko
Nowy


Dołączył: 26 Cze 2009
Posty: 3

PostWysłany: Pon Paź 26, 2009 11:28 am    Temat postu: Re: Termostat Odpowiedz z cytatem

gandap napisał:

Czekam na dalsze propozycje


koniecznie wieksza ilosc kontrolowanych pomieszczen, 3 to zdecydowanie za malo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pixel
Nowy


Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 1

PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 10:32 pm    Temat postu: Termostat Odpowiedz z cytatem

Kolego gandap możesz wrzucić wsadzik mam ochotę pobawić sie w rozbudowę tego sterownika Question Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Termostaty itp Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group