Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna www.nestor-electronic.pl
Forum sterownik闚 procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Przesy豉nie danych do serwera darmowego

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> Sterownik internetowy- p造tka testowa ATMEGA32
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
RZI
Nowy


Do陰czy: 09 Sty 2010
Posty: 2

PostWys豉ny: Sob Sty 09, 2010 10:51 am    Temat postu: Przesy豉nie danych do serwera darmowego Odpowiedz z cytatem

Witam,
Czy kto pr鏏owa wys豉 aktualnie zmierzon temperatur do swojej stony internetoewej umieszconej na darmowym serwerze i umie軼i j w bazie mySQL aby gromadzic dane o temperaturze?

pozdrawiam
RZI
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Miglandz
Sta造 bywalec


Do陰czy: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWys豉ny: Sob Sty 09, 2010 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiem ci jakbym rozwi您a ten problem Smile
w mojej firmie mamy par u膨dzonek w sieci do kt鏎ych mam napisany skrypcik php kt鏎y pobiera z nich dane.
u篡wam klasy: "httpclient.class.php" fajna rzecz dzi瘯i niej mo瞠my pobra stron www i wyci庵n望 z niej dane mo積a te to zrobi zwyk造mi poleceniami php (fsockopen i fgets) ale wyko篡stuj帷 t klase mo瞠my pozwoli sobie na zrobienie w bascomie logowania na strone.
Tylko musisz posiada zewn皻rze ip oraz przekierowa porty na routerku.
I fajnie by by這 jakby na serwerze mia豚y Crona 瞠by wykonywa ci ten skrypt.

Tutaj mam taki pomiar tyle 瞠 do tego jest serwer wykorzystywany.
http://palowice.net/temperatura.html
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email
RZI
Nowy


Do陰czy: 09 Sty 2010
Posty: 2

PostWys豉ny: Sob Sty 16, 2010 7:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rozumiem 瞠 urz康zonko wysy豉 do jakiej strony temperatur a skrypt znajduj帷y si na serwerze za pomoc "httpclient.class.php" przejmuje dane o np: temperaturze i zrzuca warto嗆 do jakiej bazy danych?

czy wiesz jak uzywa "httpclient.class.php" manuale s dla mnie nie do ko鎍za jasne? przyk豉dy kt鏎e znalaz貫m w necie niestety nie dzia豉造?

co do strony pomiaru temperatury to 鈍iente rozwi您anie!
czy dane do wykres闚 pobierane s z bazy danych czy pliku zewn皻rznego ?
co to za skrypt do wykresu ?

du穎 pyta ale jestem tematem zainteresowany
pozdrawiam RZI
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
lugiz
Nowy


Do陰czy: 08 Lut 2010
Posty: 2
Sk康: POMORSKIE

PostWys豉ny: Pon Lut 08, 2010 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Kolego je瞠li zale篡 ci na wy鈍ietalniu danych jak to opisano powy瞠j, to polecam programik LogTemp i standard 1-wire (DS18B20). W/w program nie wymaga jaki kosmicznych operacji, aby wyci庵a z niego dane, wykresy generuje automatycznie i wysy豉 na serwer ftp, stron www r闚nie z danymi generuje automatycznie, wytarczy zna podstawy html'a. niestety nie mo積a za jego pomoca nic sterowa przez www tylko odczyt. Je瞠li masz troch styczno軼i z elektronik i kompem to dasz rade. Program LogTemp nma spolszczenie (a jego poprawki mo積a zrobi samemu).
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Miglandz
Sta造 bywalec


Do陰czy: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWys豉ny: Pon Lut 08, 2010 10:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak ale przy programie logtemp to ju musisz odpali jaki komputer a tu chodzi o pob鏎 energii taka atmega to bierze z 2 z na miesi帷 a komp to ju podchodzi min pod 20 z
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email
lugiz
Nowy


Do陰czy: 08 Lut 2010
Posty: 2
Sk康: POMORSKIE

PostWys豉ny: Wto Lut 09, 2010 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja. Tak jest w rzeczywisto軼i je瞠li chodzi o moc i oczywi軼ie to, 瞠 komp z Windows lubi si czasem zawiesi. Je瞠li chodzi o moc, to ja u篡wam jako serwer terminala z zainstalowanym okrojonym Windowsem, przejmuje on po RS232 sterownik ZELIO 2 i MILLENIUM 3 w kt鏎ych mog zmienia soft i ustawienia przez Zdalny pulpit, dodatkowo mam LogTemp i serwer WWW oraz FTP (wszystko na DSL) - ca這嗆 pobiera ok. 17-20W mocy (bez LCD oczywi軼ie). Jedyny problem, 瞠 chcia豚ym przej望 przyciski od potwierdzenia alarmu (alarm central wentylacyjnych) na sterowniku, aby same wsta造 oraz mie mo磧iwo嗆 restartu kompa i czego jeszcze, dlatego zastanawiam si nad tym modu貫m internetowym TCP/IP jako dodatkowy element systemu.
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
SunRiv
Zawsze na posterunku


Do陰czy: 11 Lut 2009
Posty: 321
Sk康: Opole

PostWys豉ny: Wto Lut 09, 2010 3:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez stosuje do pracy teraminal HP na procesorze Geode z preinstalowanym na dysku Flash - NETBSD doskonale spisuje si jako sterownik , z tym ze akutat ma uszkodzon kart sieciow wiec wymienia dane poprzez RS-232 z modu貫m Wiznet kt鏎ym zarzadza ATMega162
zaleta tych terminali jest niska cena i praktycznie zerowa szansza na uszkodzenia a koszt na alledrogo od 30 do 50 pln
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powr鏒 do g鏎y
Zobacz profil autora Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Odwied stron autora
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona G堯wna -> Sterownik internetowy- p造tka testowa ATMEGA32 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada w tematach
Nie mo瞠sz zmienia swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group