Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Stacyjka jak w końcu podpiąść....
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie Paź 12, 2008 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ruszok napisał:
A czemu się nie wpinasz w emulator wtrysku?? Na wtrysku gazu na końcu ci tak będzie pokazywało... Musiałem się przepiąc na emu i tam było ok...

emulator wtrysku? Chodzi Ci o komputer benzyny? Bo wtedy wskazania są niedokładne, a zimą będą jeszcze bardziej niedokładne - dłużej chodzi na benzynie, a tym samym na gazie mniej przejezdzam.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ruszok
Lekko zaangażowany


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 60

PostWysłany: Sro Paź 15, 2008 7:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi o emulator wtrysków... Nie o komputer żaden. Wtedy masz sygnał i w momencie jazdy na benzynie i na gazie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sro Paź 15, 2008 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Popularnie nazwany "emulator wtrysku' jest wlaśnie w kompie gazowym, to on powoduje że nie wywala lampka check engine.
Ale nadal nikt nie odpowiedział na moje 2 pytania:
1. Dlaczego po wyłączeniu zapłonu mam wskazanie (często) = 157,9 l/km?
Co z tym zrobić?
2. dlaczego przy naciskaniu na gaz spada wskazanie zużycia paliwa? Wygląda na to, ze jest odwrotnie niż w standardzie, czyli wraz ze wzrostem czasu wtrysku rośnie spalanie. Mój silnik to nie HDI.
Co z tym zrobić?
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ruszok
Lekko zaangażowany


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 60

PostWysłany: Czw Paź 16, 2008 7:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałem osobno komp osobno emulator. A masz takie wskazanie bo jesteś podłączony pod wtrysk gazu. Prześledź co się dzieje w instalacji jak wyłączasz auto - to jest klucz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:
Problem stacyjki rozwiązany.


Dla tych co maja problem jak omawiany w postach powyżej, przerobiłem programik tak, że nie będzie pokazywał gigantycznych wartości po przekręceniu stacyjki.

Program dostępny dla atmega32 i dla atmega168

Prosze przetestować jak by coś było jeszcze nie tak to postaram sie poprawić.



Plik do poprania z pod tego linku:

http://www.nestor-electronic.pl/download/poprawiona_stacyjka.zip


Mama nadzieje, ze to rozwiąże problemy biedaków, którzy mają taką instalację w autkach, która załancza stacyjke nie załanczając jednocześnie wtryskiwaczy.

Pozdrawiam i życze powodzenia.....


Wszystko OK Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Szymon
Rozpoczyna


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 36
Skąd: WIELUŃ

PostWysłany: Sro Paź 22, 2008 7:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM
A JA MAM INNY PROBLEM. PO ODPALENIU SILNIKA (samochód stoi w miejscu) MAM WSKAZANIA PRĘDKOŚCI NA POZIOMIE OD 50 DO 200 km/h oczywiści jest to wskazanie chwilowe poźniej jest ok . Zdaża się też że wskazywana prędkość to kilka km\h.
MAM KOMPUTER Z ATMEGĄ32 I WERSJĄ PROGRAMU 4.6
_________________
ROVER 200 1.4 16V + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Paź 22, 2008 3:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

taki problem był juzniejednokrotnie omawiany- zakłucenia pewnie z kabli od świec
POSZUKAJ NA FORUM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mario
Nowy


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 20
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Pon Sie 24, 2009 5:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do nowych kopmuterków nie dajesz wersji z poprawioną stacyjką? mam ten sam problem co koledzy, spalanie chwilowe zanim odpale silnik.; Powiedz mi, rafał, aby uzyskać 0.0L spalania należy podać 12V na wejście? Jeśli tak, to założe sobie przekaźnik, który zanim nei uruchomie silnika bedzie mi podawać 12V na komputerek a gdy uruchomi się to juz normalnie sygnał z wtrysku Smile
_________________
Renault Megane Coupe 1.6 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Wto Sie 25, 2009 11:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tzn do nowych, czy do wersji mini?
Jak masz taką płytkę http://nestor19.webd.pl/sklep/popup_image.php?pID=124
to musisz sobie wgra wersję z poprawioną stacyjką, a jak nie masz jak to wysyłasz procek do Rafała.
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Mario
Nowy


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 20
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Wto Sie 25, 2009 12:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam mini. to jest już wgrana?
_________________
Renault Megane Coupe 1.6 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mario
Nowy


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 20
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Czw Sie 27, 2009 6:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zrobiłem układ który na zapłonie, póki nie odpale silnika podaje +12 na wejście INJ komputerka a po uruchomieniu silnika podaje sygnał z wtrysku Smile Jedyny problem jest taki że jak zgasze silnik to przez moment zanim sie wyłączy komputerek to pokazuje mi makabryczne spalanie. Chciałem to zniwelować kondensatorem, ale niewiele to daje.
Można by przyśpieszyć wyłączanie komputerka? Albo sprawdzanie zapalonych świateł, gdy jest alarm o zapalenie świateł to jak już je zapale to mija kilka sekund zanim komputerek "kapnie się" że już je zapaliłem. Denerwuje to troche. A pryzpomnienie o zgaszeniu świateł jest bez sensu Wink
_________________
Renault Megane Coupe 1.6 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Pią Sie 28, 2009 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do przyśpieszenia jestem za bo za długo łapie .... nie mniej co do informacji o zgaszeniu świateł to tak calkiem nie jest bez sensu bo wiele aut ma niezależne właczenie świateł od stacyjki i wtedy gasisz silnik , idziesz do domu , a one sobie świeca i po AKU..

- ale u mnie np występuje problem inny ... gasze silnik wylaczam stacyjke i zanim komp sie wyłaczy to mi piszczy zebym swiatła właczył , bo są wyłaczone jak wyłacze zapłon
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mario
Nowy


Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 20
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Pią Sie 28, 2009 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi od razu sie wyłącza jeśli nie mam załaczonych świateł (no w sumie jest zwłoka pare sekund, ale nie piszczy). U mnie bez sensu te przypomnienie bo jak otworze drzwi to i tak mi auto wyje żebym wyłączył Wink
Więc byłbym za przyśpieszeniem działania i opcji wyłączenia przypomnienia o zgaszeniu świateł.
Przypomnienie o zapaleniu świateł jest super Smile Rzadko sie zdarza nie zapalić, no ale zdarza sie Smile
_________________
Renault Megane Coupe 1.6 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
_carlos-
Nowy


Dołączył: 26 Wrz 2009
Posty: 5

PostWysłany: Sob Wrz 26, 2009 9:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:
Problem stacyjki rozwiązany.


Dla tych co maja problem jak omawiany w postach powyżej, przerobiłem programik tak, że nie będzie pokazywał gigantycznych wartości po przekręceniu stacyjki.

Program dostępny dla atmega32 i dla atmega168

Prosze przetestować jak by coś było jeszcze nie tak to postaram sie poprawić.



Plik do poprania z pod tego linku:

http://www.nestor-electronic.pl/download/poprawiona_stacyjka.zip


Mama nadzieje, ze to rozwiąże problemy biedaków, którzy mają taką instalację w autkach, która załancza stacyjke nie załanczając jednocześnie wtryskiwaczy.

Pozdrawiam i życze powodzenia.....

Jak kupię płytkę atmega32 z najnowszą wersją oprogramowania to nie będzie tego problemu? Mam peugeota 206.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sob Wrz 26, 2009 2:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdaje się że Rafał wgrywa standardowo najnowszy soft bez poprawionej stacyjki. Musiałbyś sobie później wgrać, lub poprosić przed wysyłką żeby Ci wgrał.
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem stacyjki" nie nazwał bym problemem, najczęściej jest to nie do końca poprawne podłączenie układu do instalacji samochodu, bądz żeczywiście lekko dziwne działanie instalacji sterującej wtryskami- ale producenci czasem udziwniają.
Tak więc ja nie martwił bym sie na zapas, tylko podłączył układ i sprawdził i po sprwqie.
Większość kupujących takiego problemu nie ma !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałem dosyć często problem wywalającego się wyświetlacza. Miałem kompa podłączonego na 100% dobrze, bo działał mi już 1,5 roku. Ale zdarzało się, że po włączeniu stacyjki i od razu rozrusznika spdek napięcia był tak duży, że mi się wysypywał wyświetlacz. Problem rozwiązałem opóźnionym startem komputerka:
włączam stacyjkę - nic się nie dzieje. Włączam rozrusznik - nadal komp śpi. Po odpaleniu silnika, po 5 sekundach załączają się światła, wtedy też załącza się komputer. To rozwiązało sprawę wysypującego się wyświetlacza.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group