Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

wskazanie temperatury + 85 st. C

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Synek
Nowy


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 3
Skąd: L-wo

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 9:52 pm    Temat postu: wskazanie temperatury + 85 st. C Odpowiedz z cytatem

Moj przypadek wygląda następująco: po podłączeniu czujnika temperatury na wyświetlaczu wskazuje temp. + 85 st. C. Czy może ktoś spotkał sie z podobnym przypadkiem?.[/quote][/list]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wygląda tak jakbyś miał nieodpowiedni czujnik temp. miałem podobnie z innym sterownikiem tylko że tam wystarczyło przełączyć na inny typ czujnika i było git.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Synek
Nowy


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 3
Skąd: L-wo

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czujnik powinien być oki. Dostałem go razem z płytką dodatkowo na początku wskazywał w miarę dokładnie tak ok. 20 stopni w pokoju. Dzięki za próbę pomocy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 10:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może masz gdzieś zwarcie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 10:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz brak sygnału z czujnika (przy zwarciu pokazuje 0 stopni)

Albo poprostu czujnik podłączyłeś odwrotnie- jednak to zawsze kończy sie uszkodzeniem czujnika Sad

Wtedy ratuje sprawę tylko nowy czujnik
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Lewy
Lekko zaangażowany


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 53
Skąd: W-wa

PostWysłany: Sro Gru 12, 2007 3:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JA też miałem taki objaw podczas przyklejania czujnika (klejem na gorąco). Pomimo wystudzenia czujnika, odczyt nadal był 85stC. Nie ma mowy o złym podłączeniu, bo czujnik był cały czas podłączony i działał poprawnie. Pomogło dopiero kilkukrotne odłączenie czujnika od płytki. Potem działał juz dobrze.
Wyglądało to tak, jakby spowodowane było to przegrzaniem czujnika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Synek
Nowy


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 3
Skąd: L-wo

PostWysłany: Sro Gru 12, 2007 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie też przestał właściwie wskazywać dopiero po kilku minutach. Może było to spowodowane tym że był umieszczony blisko radiatora?.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2008 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Moj przypadek wygląda następująco: po podłączeniu czujnika temperatury na wyświetlaczu wskazuje temp. + 85 st. C

rafal napisał:
masz brak sygnału z czujnika (przy zwarciu pokazuje 0 stopni)

Albo poprostu czujnik podłączyłeś odwrotnie- jednak to zawsze kończy sie uszkodzeniem czujnika Sad

Wtedy ratuje sprawę tylko nowy czujnik
Potwierdzam, też miałem 85st jak mi się jeden kabelek odczepił tylko nie pamiętam czy +, czy sign. bo potem miałem oba oderwane, no i tu moje pytanie co się stanie jak odwrotnie podłączymy SIGN z +5V bo ja niestety to podłączyłem odwrotnie (nie chciało mi się rozbierać lusterka żeby dostać się do czujnika i sprawdzić) Sad W taki układzie wyświetlacz pokazywał -0.0 st, ale po przełożeniu kabelków wyglądało na prawidłowy odczyt, później jak ruszyłem autem to czujnik zaczął wariować Arrow skakała temperatura od 0.0 do nawet 1000st, po chwili znowu pokazuje prawidłowo. Wygląda to jakby gdzieś miedzy czujnikiem a płytką nie było dobrego połączenia, ale próbowałem ruszać tam gdzie kabelki są lutowane i nic Arrow cały czas pokazywał dobrą temp.
Miałem wyłączony czujnik bo denerwowało mnie jak co chwila pikało i gasł wyświetlacz (gołoledź), ale dzisiaj jechałem parę km i ani razu temp. nie skakała. Nie wiem czy mam nowy czujnik zakładać czy może kabelek zmienić (polutować na na nowo), a może ten rezystor 2,2 KOm trzeba wymienić bo teraz ma 1.7KOm, chyba że ma mieć taką wartość po przylutowaniu do czujnika.
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SKALAR15
Nowy


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 18
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2008 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM Nie wiem jaki Masz kabelek przy czujniku temperatury,jeśli zwykły to wymień na ekranowany,może Masz zakłócenia .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2008 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wskazanie +85 *C pojawia się po odłączeniu od czujnika temperatury zasilania +5V

A z tymi zakłóceniami to chyba ciut przesadzacie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2008 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SKALAR15 napisał:
WITAM Nie wiem jaki Masz kabelek przy czujniku temperatury,jeśli zwykły to wymień na ekranowany,może Masz zakłócenia .
nie to raczej niemożliwe bo cały czas był taki sam i czujnik działał dobrze, ale mam zwykły taki telefoniczny, może wymienię bo i tak miałem taki zamiar, a jaki polecacie ?
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2008 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rodzaj stosowanego przewodu zalezy od miejsca instalacji czujnika.
A telefoniczny nie nadaje się do stosowania w samochodzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Wrz 18, 2008 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Padło pytanie- co sie stanie jak podłączymy odwrotnie zasilanie czujnika- no niestety, ale podłączenie odwrotnie nawet na chwile bezpowrotnie uszkadza czujnik- pomaga tylko wymiana na nowy.

Jeśli chodzi o przewody to polecam przewody miedziane linkowe najlepiej w ekranie a sam ekran podłączony do masy pojazdu- wtedy mamy pewność, że wszytko bedzie dzialało poprawnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Czw Wrz 18, 2008 6:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale chodziło mi o podłączenie zamienne +5V z SIGN (GND było dobrze podłączone) Arrow co się może stać?
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Wrz 18, 2008 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

również może go trafić szlag.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Pią Wrz 19, 2008 9:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:
również może go trafić szlag.
dobrze że tylko `może` Wink
Mój działa, podłączyłem bezpośrednio do płytki, przejechałem z 50 km i ani razu nie pikało gołoledź. Very Happy Czyli że mam coś z kabelkiem, jutro podłącze przez jakiś ekranowany.
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Sty 12, 2009 2:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam podobny problem już drugi raz.
To znaczy pierwszy czujnik po założeniu koszulki termokurczliwej zaczął wskazywać +85 więc zwaliłem na przegrzanie i kupiłem drugi.
I tego już na zimno tylko oblałem klejem i podłączony działał wiele dni.
I chyba po którymś przełożeniu procesora (ATM8 na ATM32) zaczął wskazywać znowu +85.
Jak się zabezpieczyć przed takim czymś ?
I pytanie: czy ten dodatkowy opornik pomiędzy +5V i SIGN może być blisko płytki czy raczej powinien być blisko czujnika (czujnik mam z tyłu samochodu) ? I czy to ma jakieś znaczenie ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group