Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przyciski i czujnik temperatury

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Czw Wrz 11, 2008 10:34 am    Temat postu: Przyciski i czujnik temperatury Odpowiedz z cytatem

Witam,

Czy podpowie ktoś jaki i czy w ogóle można zmienić sposób zmiany przełączania manu??

Obecnie przełączenie do kolejnego manu następuje po przytrzymaniu przycisku przez 2 sek natomiast fajniej by było (dla mnie) alby ekran zmieniał się natychmiast lub max 1 sek.

Drugą sprawą jest możliwość podpięcia drugiego czujnika temp. tzn. czujnika temp wewnętrznej. Czy wie ktoś jak to rozwiązać ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Wrz 11, 2008 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie da sie tego rozwiązac tak jest napisany program. A jeśli chodzip przyciski to juz kiedys zrobiłem taką wersją i okazała sie mało funkcjonalna bo podczas jazdy po nierównościach przeskakiwały menu po kilka naraz, tak wiec musi zostac tak jak jest

Jełsi chodzi o temeterure to moze kiedyś dopiszę obsługe drugiegoi czujnika, ale puki co nie bardzomam czas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Czw Wrz 11, 2008 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za odpowiedz.

Mimo to jeżeli jest taka możliwość mógłbyś przesłać wersje 4.5 na atmege 168 z liniami kodu odpowiadającymi za czas przełączania menu.

Albo ja zle szukam albo na rynku jest problem z przyciskami. Chce nareszcie znalesc jakieś małe przyciski, przykrecane a zaraznem zeby nakretka byla zamaskowana i wtedy bede exsperymentowal z czasem przelaczenia menu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Wrz 11, 2008 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam przycisk w moim sklepie internetowym
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Czw Wrz 11, 2008 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem, wiem ale niestety nie pasuje mi taki przycisk, po pierwsze jest czerwony a po drugie niezbyt komponuje sie do deski samochodu.

Mozna liczyć na kod z miescjem czasu zwloki wcisniecia przycisku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 9:46 am    Temat postu: Przyciski Odpowiedz z cytatem

Na płytce komputera pokładowego są tzy przyciski oznaczone
S3, S1, S2 (w takiej właśnie kolejności od góry płytki).
Który przycisk jest "OK", który "+", a który "-"
bo nie mogę tego nigdzie w instrukcji znaleźć ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 10:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

S1 - reset/ok
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No a "+" i "-" ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 11:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wydaje mi sie że S2 to +
S3 to -

Ale głowy nie dam sobie uciąć.

Jeżeli będzie inaczej i tak nie ma to znaczenia w użytkowaniu. Jak będziesz przełączał menu to i tak nie dostrzeżasz czy zmieniasz je w górę czy w dół.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 11:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale jak chcę zrobić podpisany panel sterowania, to dobrze byłoby wiedzieć Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lizi0
Lekko zaangażowany


Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 59

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po południu mogę sprawdzić u siebie w aucie.

Jak do tej pory nikt nie podpowie to pomogę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W środku jest OK, a na zewnątrz + i - nie wiem dokładnie który jest pierwszy, ale to jest obojętne Arrow menu i tak idzie dookoła. Ja tego nie sprawdzę bo mam wyciągnięte przyciski na zewnątrz.

---------------------------------------------------------------------------------------
EDIT:
płytka testowa ATMEGA8
S2 Arrow-
S1 Arrow OK
S3 Arrow+
płytka testowa ATMEGA8 v2 (mini)
S1 Arrow -
S2 Arrow OK
S3 Arrow +
_________________
Peugeot 206 1,4 8V


Ostatnio zmieniony przez michal77 dnia Wto Lis 25, 2008 3:06 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Lis 17, 2008 12:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, że jeszcze raz pytam ale
lizi0 napisał, że S1 to OK,
a michal77 pisze, że
S1 Arrow -
S2 Arrow OK
S3 Arrow +
Komu wierzyć ?
Czy może sam autor by wiedział Smile ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Pon Lis 17, 2008 3:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sts73 komu wierzyć? to popatrz http://nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?t=545
Mogłem się mylić co do + i - ale OK jest na 100% w środku Smile
_________________
Peugeot 206 1,4 8V
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Lis 17, 2008 3:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem. Na tej nowej płytce "mini" jest to faktycznie opisane.
Ale ja mam starą wersję płytki testowej i tam jest tylko od góry: S2, S1, S3. I tyle Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal77
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 115
Skąd: Gorzyce-Osiny

PostWysłany: Pon Lis 17, 2008 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie, pomyliłem się lizi0 ma rację S1 jest OK. jakoś wydawało mi się logiczne że numeracja jest po kolei tak jak na płytce mini, sorki Rolling Eyes
_________________
Peugeot 206 1,4 8V


Ostatnio zmieniony przez michal77 dnia Wto Lis 25, 2008 3:07 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto Lis 25, 2008 12:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, że ponawiam pytanie, ale nadal nikt jednoznacznie nie odpowiedzał. Może Rafał odpisałbyś ...
Na płytce komputera pokładowego są trzy przyciski oznaczone
S3, S1, S2.
Który przycisk jest "OK", który "+", a który "-" ???
Zaznaczam, że chodzi mi o "starą" wersję płytki testowej ATMEGA8 (nie nowej "mini").
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Lis 25, 2008 2:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A przeciez prościej by było sprawdzic prawda ?

Górny to + środkowy ok a dolny minus-

Ot i to cały problem- ale chyba mozna sie było domyśleć Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
sts73
Nowy


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 11
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto Lis 25, 2008 2:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Komputer pokładowy-zagadnienia ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group