Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kolejny wsad do komputerka w wersji 4.3 !!
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pomysł może niezły, ale wczesniej pojawiła sie inna propozycja , żeby zamiast kasować tyo podawac ile sie zatankowało i to wyjdzie na jedno.

Ale dziękuje za sugestie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja mam pytanie i ciekawą propozycję:
- pytanie do Rafała: czy oba przekaźniki są używane w naszym komputerku?
Jeśli jeden do świateł, a drugi wolny, to może można by:
- na tym przekaźniku podpiąć kontrolkę rezerwy: jak mamy określoną ilość paliwa w baku (i coraz mniej - konfigurowane w setupie), to nam by się załączał przekaźnik zapalała się lampka, dioda. Moglibyśmy podpiąć do niego oryginalną lampkę rezerwy.

Mam też taką jedną uwagę:
- Rafał, czy nie dało by się przenieść niektórych pozycji ustawień do setup? Chodzi o to, że jak jestem na ekranie z spalaniem, a chcę zobaczyć ile km jeszcze mogę zrobić, to muszę skakać po ekranach i szukać tej pozycji, a z tego co wiem, to możnaby zrobić "SETUP" i tam ustawiać inspekcję oleju, powitanie i inne. Pomiar przyspieszenia nie potrzebny mi na codzień też mógłby być wywoływany z setup. Pikuś tak kiedyś w swoim programie zrobił i było fajnie.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 11:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem tego samego zdania co killer78 takie funkcje jak pomiar przyspieszenia, inspekcja oleju i powitanie powinny być dostępne wyłącznie po uaktywnieniu ich w "setupie.
Dopiero wtedy wszyscy będą zadowoleni a o konieczności wymiany oleju komputerek powinien zacząć przypominać nie wcześniej niz 1000 km przed wymianą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 12:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tu się z Tobą nie zgodzę, jeśli chodzi o sposób informowania o wymianie oleju: powinien pokazywać na jednym z ekranów ile km pozostało, a alarm się włączać np 100km przed zerem.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 8:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wymieniłeś olej w samochodzie do następnej wymiany masz 15000km.
Zakładam że w ciągu dnia uruchamiasz auto kilka razy to po cholerę ci te ciągłe komunikaty że do wymiany zostało ci 15000km, 14000km itd
Co innego gdy zbliżasz się do wymiany wtedy komunikat jest konieczny ale 100km to mało tyle to przejeżdza się jednego dnia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 4:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przecież inspekcje oleju można wyłączyć- oj nie czytacie koledzy z byt dokładnie- to już było w wersji chyba 4.0 wystarczy ustawić 0 kilometrów i po sprawie nie będzie sie pokazywała
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 7:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w/g mnie takie funkcje jak :
- pomiar przyspieszenia
- powitanie
-insp.oleju
są funkcjami dodatkowymi (bez nich komputerek świetnie spełnia swoją rolę) i powinny być uaktywniane na życzenie w "setupie" bez uaktywnienia nie powinny być widoczne. Teraz jest tak że nie korzystając z nich ciągle
przewijam cztery zbędne ekrany które są tylko utrudnieniem
][IMG]http://images34.fotosik.pl/302/c3dc8fa44f7ad5c4m.jpg[/IMG][/URL]

a ustawienie zera w inspekcji oleju nie usuwa ekranu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal napisał:
Przecież inspekcje oleju można wyłączyć- oj nie czytacie koledzy z byt dokładnie- to już było w wersji chyba 4.0 wystarczy ustawić 0 kilometrów i po sprawie nie będzie sie pokazywała

Rafał - ja nie chcę wyłączyć inspekcji oleju (nie czytasz dokładnie co inni piszą). Ja chciałbym, aby była na jednym z ekranów, a nie zaraz po powitaniu. Chyba, że skrócić jej czas wyświetlania.

Zgadzam się z kolegą Tommy, że pewne funkcje powinny być konfigurowalne w setupie, i wtedy mam możliwość ich uaktywnienia lub nie.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
killer78
Zawsze na posterunku


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 175
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tommy22 napisał:

...Co innego gdy zbliżasz się do wymiany wtedy komunikat jest konieczny ale 100km to mało tyle to przejeżdza się jednego dnia

Masz rację 100 km to za mało, ale możnaby samemu ustawić poziom alarmu - przecież mamy już duży procesor - słyszałem tyle razy, że ma wiele wolnego miejsca.
_________________
Pozdrawiam
***********
Adam M.
Suzuki Vitara V6, 24V, 2.0 LPG + Bolid (czyt. maluch) LPG - elektronic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja czekam na wersje 4 liniową Smile bo pokazała sie na chwileczke a potem znikłą Smile
no i pomiar napięcia ! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tommy22 napisał:

a ustawienie zera w inspekcji oleju nie usuwa ekranu


u mnie to działa(4.3) Arrow ustawienie "zera" Arrow nie ma wyświetlania info o oleju
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale ten ekran pozostał .

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Nie Cze 29, 2008 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no tak ekran pozostał bo jak bys ustawił 0 wyłączył ekran to jak by c go potem włączył ??

Jełsi chodzi o możliwości wyłanczania poszczególnych ekranów to własnie o tym myśle- i myśle że uda sie to wykonać, może nie wszytko naraz, ale pomału do celu.

Jełśi chodzi o wersje na 4 linie to chwilowo wywaliłem bo ktos tam mówił ze ie działa do końca poprawnie a sam ostatnio nie bardzo mam czasn na jej przetestowanie, ale napewno takowa si epojawi.
Napewno tez bedzie kiedys pomiar napiecia- bo to fajna funkcja.


Jełsi chodzi o ten zapas pamiecie - niestety ale nie jest nie wyczrpalny- przykro mi, ale każde dodatkowe zmiany spro pamieci pożerają a zwłaszcza dodatkowe ekrany. W tej chwili procesor ma zajęta pamiec w około 80% (mówie o A168), ale te 20% to jeszcze troszke kodu wejdzie, wiec nie ma co panikować

Tak wiec puki co potwesatujmy tą wersję 4.3 bo chciał bym sie uporac raz na zawsze z problemami z odczytem zuzycia paliwa- bo to najważniejsze a potem będe mógł zaczynac bardziej zaawansowaną kosmetykę i usprawnianie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Download- stare wersje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group