Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Widziałem ciekawe żeczy na AVR ale tu mi szczena opadła :)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Linki do projektów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2008 9:26 pm    Temat postu: Widziałem ciekawe żeczy na AVR ale tu mi szczena opadła :) Odpowiedz z cytatem

Myśle, że warto zajżeć, aby docenic taki procesor jak ATMEGA168 !!

Nie wiem czy programik był w bascomie napisany, bo szperając znalazłem podobny projekt w bascomie, ale nie w tym żecz, ale co sie będe rozpisywał to trzeba zobaczyć!!!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=MwgwDA0lbBE&feature=related

a tu link do takiego projektu i programiki w bascomie Smile
http://www.olafval.de/mignon/english/index.htm


A może ktoś ma pomysł na gierkę, która by sie zmieściła na naszym LCD 2*16 Smile

Niesamowita sprawa nie ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
tmerlin
Rozpoczyna


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 35

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2008 9:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wg mnie najfajniejsza częscią tego projektu jest czytnik kart, znacząco zwięksazjący pamięć. 4GB mozna spokojnie kupic za 65 zł (http://www.allegro.pl/item335164756_karta_platinum_sd_4_gb_22_mb_s_x120_aparat_foto_.html) ..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 1:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A wiecie czego ja szukam - sposobu żeby nasza AtMega gadać ludzkim głosem zaczęła Very Happy, znaczy w zależności od warunków spełnionych lub nie - odtwarzała by jakiś określony komunikat wcześniej nagrany . Ma ktoś pomysł co by trzeba dodatkowo zaprząc do naszej jednostki centralnej żeby to w takiej konf. zadziałało ? robił ktoś coś takiego ?
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 8:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to akurat żaden problem, nawet myślalem o podłączeniu takiego procesora dzwięku do mojegko komputera pokładowego, żeby gadal pare komunikatów. Są takie procesorki dzwieku chyba seria ISD1420 albo końcówqka inna
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 10:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten układ to i ja znalazłem :d tylko problem z nim jest taki , że odtwarza on tylko 1 wiadomość Sad, nie ma możliwości wyboru z na 15 wcześniej nagranych, a stosowanie 15 takich układów hmmm, chyba to nie to
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Kwi 08, 2008 12:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poniżej Ciekawy Okład który idealnie będzie pasował do odtwarzania komunikatów- prosto i bez zaśmiecania pamięci Very Happy

http://www.marthel.pl/katalog/MART1700_v2.pdf
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bartek
Nowy


Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 12

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 7:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w ISD istnieje możliwość podziału pamięci pomiędzy 7 czy 8 portów,
więcej w nocie aplikacyjnej.tylko za ISD trzeba liczyć jakieś 35-50zł Sad
a taki panasonic G500 miał dyktafon oparty właśnie na ISD i
przy dobrych wiatrach można go wyrwać na "alledrogo" za parę złotych Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 2:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale mówisz o telefonie g500 ? no i żeczuwiście taki miał dyktafon to pewne bo ja kupowałem isd i po 50 zł płaciłem Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 5:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ISD17240PY: 240 sekund nagrania, cena 38 zł netto/szt. za tyle kupiłem, jak mi sie uda ustrojstwo uruchomić dam wam znać
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof
Nowy


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 22
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 11:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Są isd 5116 można wgrać co się chce i ile . Nagrywam takie. Też myślałem o podłączeniu do płytki ale w innym projekcie. Jeśli chodzi o komputer pokładowy to można by nagrać np: włącz światła, jedziesz za szybko {projekt chron dziecko) zmiana oleju i wiele innych. Jest pewne ale ni wząb nieznam baskom. Układ taki kosztuje około 60zł i potrzeba go zamawiać. Jeśli jest ktoś zainteresowany to komunikacjia I2C, atmega to obsługuje. Jest nawet na płytce testowej taki port.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tmerlin
Rozpoczyna


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 35

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/...................
Niesttey ale dalej wymoderowałem ze względu na to że ten gostek sprzedaje podobne urządzenia do moich Smile -Rafał


Nie dość, że można wyświetlać dowolne rzeczy to jeszcze sterowanie przez i2c co daje nam kilka dodatkowych woplnych portów na procku.
W tym wypadku to już mozna naprawde zrobić komputer pokładowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof
Nowy


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 22
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy bajer. Tylko jak to zastosować. Cena bardzo przystępna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Linki do projektów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group